Egy hónap múlva piacon a Chrome OS

A Google 2009 novemberében beharangozott, rendhagyó koncepcióra épülő operációs rendszere, a Chrome OS megérett a piaci bevezetésre. A vállalat a várakozásoknak megfelelően a San Franciscóban megrendezett I/O 2011 fejlesztői konferencián ismertette a platformot – pontosabban elárult néhány olyan részletet, mely eddig nem volt ismert –, és bejelentette: az arra épülő első hardverek az Egyesült Államokban és hat nyugat-európai országban június 15-től lesznek megvásárolhatók.

A Chromebook vajon mi?

A hardver említése nem véletlen. A Chrome OS ugyanis önálló operációs rendszerként – legalábbis egyelőre – nem lesz elérhető, csupán a platform igényeihez szabott hardvereken. Ezekből most hármat mutatott be a Google, két Chromebookot és egy Chromeboxot. A vállalat e márkaneveket használja e relatíve kis teljesítményű, kis méretű számítógépekre, melyek amúgy mind külsőre, mind specifikációjukat tekintve kísértetiesen hasonlítanak a netbookokra és nettopokra.

Az egyik Chromebookot a Samsung, a másikat az Acer gyártja. A dél-koreai cég modellje a nagyobb, 12,1 hüvely átmérőjű kijelzője van, és 1,48 kilogrammot nyom, szemben az Acer gépének 11,6 hüvelykes LCD-jével és 1,34 kilós tömegével. A méretektől eltekintve a belső közel azonos: mindkét noteszgépben kétmagos Intel Atom processzor, wifivezérlő, teljes méretű billentyűzet, HD-webkamera, kártyaolvasó és opcionálisan 3G-vezérlő található (részletesebb specifikációk itt). A Chromebookok egy akkumulátortöltéssel 8, illetve 6 órán át működnek.


Katt a galériához!

A modelleket internetes elektronikai áruházakban lehet majd megvásárolni, a Samsung gépe 429 (wifi), illetve 499 (3G) dollárba kerül majd, az Aceré pedig 349 dollártól lesz elvihető. A Google e modelleken kívül bemutatott még egy nettop méretű, gyakorlatilag azonos műszaki paraméterekkel rendelkező asztali gépet is (Chromebox), melyet elsősorban vállalati környezetbe szán – ezt ugyancsak a Samsung gyártotta.

Gyors és biztonságos

A vállalat azt mondja, e vasakon a Chrome OS villámgyors: a kezdeti konfiguráció nagyjából egy perc alatt elvégezhető, és a rendszer a gép bekapcsolása után 8 másodperccel már használható. A felhőalapú megoldásnak köszönhetően a felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngészőbeállításait látja majd, ezeket a Chrome OS szinkronizálja a user által használt különféle számítógépek és eszközök között.

A rendszer a Google szerint rendkívül biztonságos is. A notebookokban hardveres biztonsági chip található, minden felhasználói adat titkosítva van, és maga az OS egy csak olvasható memóriaterületen fut. Minden induláskor ellenőrzi, hogy belenyúltak-e a kódjába, és ha igen, az interneten keresztül helyreállítja magát. Ugyancsak a biztonságot szolgálja, hogy a rendszer alapját adó alkalmazásban, a Chrome böngészőben az egyes lapok külön sandboxban futnak.


A Chromebook promóciós animációja

A Chrome OS lényege, hogy az alkalmazásokat a böngészőben futtatja, azaz folyamatos internetkapcsolatot igényel, de ez nem jelenti azt, hogy internet-hozzáférés nélkül a gép és a rendszer használhatatlanná válna. A Google által kínált alapszoftverek közül több (Gmail, Calendar és Docs) működik offline módban is, ahogy a Chrome Web Store-ban elérhető appok egy része is. Ezek közé tartozik a tableten és okostelefonokon rendkívül népszerű Angry Birds is: a fejlesztő Rovio a Google rendezvényén mutatta be a játék WebGL- és canvas-alapú, böngészőben futtatható kiadását.

A konferencián kiderült az is, hogy a browser mellett része a rendszernek néhány megkerülhetetlen lokális alkalmazás is, például a letöltött tartalmak kezelésére szolgáló egyszerű fájlkezelő és a médialejátszó.

A Google vállalatok, valamint oktatási és közintézmények számára előfizetéses konstrukcióban is kínálja a Chrome-alapú gépeket. A cégek 28, az iskolák 20 dolláros felhasználónkénti havi díjért juthatnak hozzá ezekhez. E csomagnak a hardveren felül terméktámogatás, a chrome-os géppark központi menedzselését biztosító konzol és automatikus termékfrissítés is része. Utóbbi azt takarja, hogy a Google ingyenesen lecseréli a számítógépeket a következő generációs modellekre, amint azok elérhetővé válnak.

Azóta történt

Előzmények