A Google operációs rendszere megkapta az iparág támogatását

Bármennyire is vitatható a törekvés, az biztos, hogy az idei év egyik legnagyobb eseménye az, hogy a Google megcélozta a netbookok piacát (minimum), és tegnap bejelentették, hogy egy, a Chrome böngészőre épülő „operációs rendszert” fejlesztenek.

Az elmúlt egy napban a szaksajtóban a szokásos fogadtatást láthattuk: a „Miért baromság a Google ötlete” kezdetűektől a „Google halálra ítélte a Windowst” címűekig. Nyilvánvalóan egyik szélsőséges álláspont sem igaz, s ha talán valóban nagyot dobott (dob majd) a Google, azt a helyén kell kezelni.

Annyi bizonyos, hogy a nagy PC-gyártókat, melyek többsége igyekszik meglovagolni azt a hullámot, mely a netbookok szegmensében tapasztalható, nem érte készületlenül a bejelentés. Legalábbis erre utal, hogy a Google hivatalos támogatást kapott ezektől a világcégektől az új technológia kapcsán. A  vállalat hivatalos blogja szerint a projekt fejlesztésében együtt dolgoznak a következő cégekkel: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments, Toshiba (látható, hogy nem csak PC-gyártókról van szó).

Amit eddig tudni lehet róla, a Google Chrome OS valóban nem a Windows ellenfele lesz (a desktopoknál legalábbis), de azért azon érdemes elgondolkodni, hogy ezek a cégek vajon miért álltak a fejlesztés mögé.

Azóta történt

Előzmények