Kipróbálható a Chrome androidos kiadása

Tegnap a Google kiadta a Chrome böngésző Androidon futó változatának bétáját. A tesztverzió egyelőre nem minden országban érhető el, és csak az operációs rendszer 4.0-s (Ice Cream Sandwich) változatán fut, ami – ha jól számolunk – mindössze négy készülékre, két Samsung Nexus modellre, illetve a Motorola Xoom és az Asus Transformer Prime tabletekre korlátozza a momentán szóba jöhető eszközök körét.

Hirdetés

Amint az ismert, az Android beépített böngészője – noha ugyanúgy a WebKit megjelenítő és a V8 JavaScript-motorra épül – jóval egyszerűbb, mint a PC-ken futó Chrome. A Google új projektje ez utóbbi szolgáltatásait és fejlesztői eszközeit szeretné átemelni a mobilos platformra. A béta egyelőre ezt a célt csupán részlegesen valósítja meg, az Androidon újnak számító funkciók között a többlapos böngészés, a szinkronizáció, a pornó módként is ismert inkognitóablak, a gyakran látogatott oldalak előnézeti képeit mutató új lap kezdőoldal és a hardveres gyorsítás szerepel.

A megnyitott lapok ugyan összesítve is áttekinthetők a képernyőn, de az okostelefonokon egyszerre mindig csak egy fül látszik (míg a nagyobb kijelzővel rendelkező tableteken az összes megnyitott fül). A nyitott lapok között függőleges vagy vízszintes ujjmozdulatokkal lehet váltani, hasonlóan a fotógalériához.

A szinkronizáció egyelőre a könyvjelzőkre korlátozódik, illetve lehetőséget ad még arra, hogy a PC-n megnyitott lapokat a mobilos verzióban is viszontlássuk. A funkció ezen túl átemeli a desktopos Chrome-ban felhalmozott keresési és böngészési előzményeket, és Androidon is ezekkel okosítva dob fel javaslatokat – például egy adott betű begépelése elég ahhoz, hogy az azzal kezdődő kedvenc weboldalunk linkjét ajánlja fel.

Az androidos Chrome egyelőre nem támogatja a bővítményeket és a beépített böngészővel ellentétben a Flasht sem. Az utóbbit nem is fogja, hiszen a Flash Playert készítő Adobe tavaly leállította a mobilos verzió fejlesztését.

Azóta történt

Előzmények