Újdonságok a Chrome 33-ban

Hétvége óta frissíti magát a Google böngészője a legújabb, 33-as verzióra. A Chrome nem esett át látványos változásokon, az újdonságokról pedig korábban már egyenként írtunk, de egy rövid összefoglalót megér a dolog.

A legfontosabb talán, hogy a tavaly decemberben bejelentett új bővítménypolitika értelmében mostantól kizárólag a Chrome Web Store-ból letöltött bővítmények futnak a böngésző alatt. A változás visszamenőleges hatályú, a frissítés után a windowsos Chrome átnézi a telepített bővítményeket, és a külső forrásból származókat automatikusan letiltja – az intézkedésről természetesen értesíti a felhasználót, de a manuális visszakapcsolást nem engedi. A Mac OS, Chrome OS és linuxos változatok nem kapják meg ezt a korlátozást, ahogy a fejlesztői mód sem, a vállalati rendszerekben pedig továbbra is lehetőség van speciális szabályozásra.

A béta után most már az éles változatban is megjelent a Google Now értesítési funkció. Kipróbálásához ugyanazzal a felhasználói fiókkal kell bejelentkezni, mint amit iOS-en vagy Androidon használunk. Innentől már működik is a dolog, az információs kártyák megtekintéséhez az ilyenkor megjelenő csengő ikonra kell kattintani az asztalon.

Az új V8-nak köszönhetően jelentősen gyorsulhat a JavaScript-feldolgozás
Az új V8-nak köszönhetően jelentősen gyorsulhat a JavaScript-feldolgozás [+]

Gyorsult a JavaScript-motor, a friss V8 már nem a fő programszálon, hanem egy háttérfolyamatban fordítja gépi kódra a JS-szkripteket, sőt, az első futtatásig nem is foglalkozik velük. Fordításkor alapvetően kevéssé foglalkozik az optimalizálással, arra csak a gyakran használt kódrészletek esetében, később kerít sort, ilyenkor a futtatás kicsit több időt vesz igénybe, mint első alkalommal, de cserébe később jelentős gyorsulás érhető el a segítségével.

Végül pedig, az új Chrome 28 biztonsági javítást is tartalmaz, a pontos listát itt lehet megtekinteni.

Előzmények