Bevisz minket a világ nagy múzeumaiba a Google

A Google ma egy újabb nagyszabású digitalizálási projektet jelentett be: a kaliforniai vállalat ezúttal a világ leghíresebb múzeumai közül 17 gyűjteményét pakolta fel az internetre szabadon elérhető formában. A Google Art Project oldalára látogatók a cég térképszolgáltatásában már megszokott Street View technológiával, 360 fokos panorámaképeken navigálva járhatják be virtuálisan a kiállítótermeket.

Hirdetés

Néhány – jelenleg pontosan 1061 – híres alkotás rendkívül nagy, átlagosan 7 gigapixel felbontású felvételen is megtekinthető, így olyan apró részletek is láthatóvá válnak, melyeket élőben legfeljebb nagyítóval vizsgálva fedezhetne fel a szemlélő. E műalkotásokról további információk is elérhetők az oldalon, ha a látogató az információs menüre kattint.

A vállalat számos múzeumot megkeresett az együttműködés reményében, eddig a jelenleg online is megtekinthető 17 egyezett bele gyűjteményének részleges digitalizálásába. Ezek közé tartozik a New York-i Metropolitan Museum és a MoMA, a londoni National Gallery és Tate Britain, a firenzei Uffizi képtár, a moszkvai Tretyakov képtár vagy az amszterdami Van Gogh múzeum. Az internetes gyűjtemény 486 művész alkotásait mutatja be a bizánci ikonográfiáktól Rembrandt és Botticelli képein keresztül Cézanne poszt-impresszionista műveiig, sőt egy magyar művész, Jovánovics György egy alkotása is megtekinthető benne.

A projektet bemutató londoni sajtótájékoztatón a Google képviselői elmondták: az Art Project is „húszszázalékos ötletből” indult. (Amint az ismert, a vállalat arra bátorítja a dolgozóit, hogy munkaidejük ötödét saját kreatív ötleteik megvalósítására fordítsák.)

Ahogy a Google térképoldalán elérhető Street View esetében, a múzeumi fényképeken is találkozhatunk kitakart részletekkel, itt az elhomályosítást szerzői jogi okok magyarázzák. A vállalat egyébként hangsúlyozza: a részletes, nagy felbontású fotók a múzeumok tulajdonát képezik, míg a barangolós képek jogaival a cég rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények