Google: a szabadalmi rendszer el van baltázva

A lendületes tempóban terjedő Google Android méretes hullámokat keltett az okostelefon- és tabletpiacon, többek között egy kiterjedt szabadalmi háborúhoz szolgáltatott ürügyet. Az Oracle közvetlenül a vállalatot perelte be, míg az Apple és a Microsoft az operációs rendszert használó készülékek gyártóit vitte és viszi bíróság elé, vagy fenyegeti ezzel. Utóbbi az Androidhoz köthető szabadalmaihoz egy dedikált licenccsomagot alakított ki, melyet a költséges pereskedéstől tartva egyre több érintett cég vásárol meg, így előfordulhat, hogy a redmondi szoftveróriás számára jövedelmezőbb üzlet lesz a platform, mint a fejlesztését irányító Google-nek.

A Google szabadalmi ügyekért felelős jogásza szerint a piaci szereplők rosszul teszik, hogy idejüket és pénzüket pereskedésre, nem pedig innovációra fordítják. Tim Porter – aki a San Francisco Chronicle-nek adott interjújában beszélt szokatlanul nyíltan a problémáról – azt mondja: az amerikai szabadalmi rendszernek volt egy olyan felelőtlen 10-15 éve, amikor kritikátlanul bejegyeztek bármilyen szoftveres ötletet. E tekintetben biztató fejlemény volt, hogy az ún. Teleflex-ügyben hozott ítéletében a Legfelsőbb Bíróság 2007-ben azt kérte a szabadalmi hivatalnokoktól, hogy a józan észre alapozva utasítsák el a nyilvánvaló ötleteket.

„A dugattyú működését olyan rettenetesen sokféleképpen nem lehet leírni, de a szoftverszabadalmakat jogászok szövegezik, olyan nyelven, amit a programozók nem is értenek. Ezeket arra használják, hogy az innovációt gátolják, és a sikeres termékekből hasznot húzzanak” – fogalmazott Porter.

A jogász beszélt a Microsoft stratégiájáról is. Mint mondta: a vállalat hasonló módon használta nyomásgyakorlásra kiterjedt szabadalmi portfólióját a Linux esetében is. „Amikor a saját termékeiknek nem fut a szekere, amikor a partvonalra szorulnak vissza, ahogy most az Android esetében, előhúzzák komoly szabadalmi portfóliójukat, hogy mások termékeinek sikeréből húzzanak hasznot” – magyarázta.

Porter szerint nem volt ez mindig így. A szoftveriparnak a szoftveres szabadalmak előtti időszaka volt a leginnovatívabb korszaka. „1988 előtt – mondta – a Microsoftnak nem volt szoftverszabadalma, mégis: addig már készen volt a Word és persze a DOS”. Abban az időszakban körülbelül olyan idős volt a cég, mint a Google most, de nem kellett hasonló szabadalmi fenyegetéssel szembenéznie, noha a saját termékeivel akkor hasonló forradalmat indított el.

Úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabadalmi rendszer rossz, egyszerűen nem szabadna engedni a nyilvánvaló ötletek levédését. Egyrészt ki kell dolgozni annak a szabályait, hogy mi szabadalmaztatható, másrészt a kártérítések nagyságát az invenció értékével arányossá kell tenni, szemben a mai gyakorlattal, amikor elemi ötletek felhasználásáért csillagászati összegeket ítélnek meg a bíróságok.

Azzal kapcsolatban, hogy a Google miért fizet dollármilliárdokat a Motorola mobiltelefonos üzletágáért, illetve az így birtokába kerülő értékes szellemitulajdon-csomagért, Porter azt válaszolta: a szabadalombitorlási vádakra a leghatékonyabban saját szabadalmakkal lehet válaszolni.

Azóta történt

Előzmények