A Deutsche Telekom is nekimegy a Google-nak

Belső forrásra hivatkozva írta meg a The New York Times tudósítója, hogy a Deutsche Telekom heteken belül csatlakozik a Google ellen már folyó versenyügyi vizsgálathoz az Európai Unió illetékes hatóságánál, mivel úgy ítélik meg, hogy az amerikai vállalat az Android mobilos operációs rendszerben tisztességtelenül terjeszti más termékeit, pl. a Google Térképet, a keresőt stb. A beszámoló szerint a panaszt várhatóan november elején nyújtják be.

A vádak alapja az – mint a Microsoft esetében is történt, tömegesen és jellemzően az 1990-es években, de a böngészőválasztó kialakításához vezető eljárás végül megegyezéssel csak öt éve záródott le –, hogy a Google tiltott termékkapcsolást hajt végre: az egyik termékének kiemelkedő népszerűségét felhasználva, piaci erejével visszaélve (globálisan az okostelefonok 80 százalékán Android fut) egyéb termékeit is igyekszik előnybe hozni a versenytársak rovására. Ahogy fentebb utaltunk rá, az ügyben folyik az uniós eljárás is, illetve híradások szerint az amerikai piacfelügyelet is megindított egy előzetes vizsgálatot, melyben ugyancsak azt nézik meg, hogy az Android meghatározó piaci szerepét milyen módon használja ki a Google.

Emellett nemrég számoltunk be arról, hogy az orosz versenyfelügyelet is ultimátumot adott a Google-nak, melyben a termékkapcsolás megszüntetését, illetve a gyártókkal történő új szerződések megkötését írták elő nekik.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy akár heteken belül kibontakozhat egy szinte globálisnak mondható fellépés a Google ellen, mely méretében a Microsoft elleni gigapereket is felülmúlhatja. A Deutsche Telekom beszállása azért fordíthat nagyot az uniós vizsgálaton is, mivel egy szolgáltató elvileg közvetlen bizonyítékokat is nyújthat a versenyügyi hatóságoknak arról, hogy a Google milyen formában licenceli az Androidot (hasonló panaszt már más vállalatok, pl. a Nokia és az Oracle is beterjesztettek).

Azóta történt

Előzmények