Gold előfizetés kell az Xbox One számos extra szolgáltatásához

Nehéz kiigazodni a Microsoft Xbox One-nal kapcsolatos kommunikációs stratégiáján. Volt itt már minden az iparágmegváltó játékpolitikától a kötelező rendszeres online bejelentkezésen át ezek visszavonásáig, túlestünk az indie fejlesztők elidegenítésén majd visszaédesgetésén is, most pedig újra olyan információval gazdagodtunk, ami nem fog osztatlan sikert aratni a játékosok köreiben.

Mint az az Xbox Live Gold oldalának frissítése után kiderült, a november elején érkező új konzol korábban beharangozott prémium funkcióit csak a prémium státuszú Xbox One tulajdonosok fogják tudni teljes mértékben kihasználni, ugyanis az eddig megszokott fizetős szolgáltatásokon (többjátékos lehetőség illetve a Magyarországon általában nem elérhető különböző médiaszolgáltatások) felül az évi 60 dolláros Live Gold előfizetés lesz szükséges a Skype-os videotelefonáláshoz, a játékfelvételek rögzítéséhez, a OneGuide tévéokosító és a SmartMatch multis párkeresőhöz is. A felsorolásból természetesen a Skype és a videók rögzítésének és megosztásának lehetősége verheti ki a biztosítékot a legtöbbeknél, hiszen eddig egy szó sem esett arról, hogy ezek az alapnak gondolt funkciók csak extra díj ellenében lesznek majd elérhetők.

Persze a Sony (minő meglepetés) egyből rákontrázott, Suhei Josida kijelentette, hogy a PlayStation 4 esetében nem lesz szükség PlayStation Plus előfizetésre a videók rögzítéséhez és megosztásához. A PS4 ráadásul itt egy további előnyt is fel tud mutatni, ugyanis a japán konzollal negyedórányi videót rögzíthetünk egyhuzamban, míg az Xbox One-nal csak 5 percet. Hogy ténylegesen fog-e majd számítani a különbség, azt csak a konzolok megjelenése után lehet majd leszűrni a felhasználók véleménye és tapasztalatai alapján, de addig is, a számszerű előny a Sony-nál van.

Lehet, hogy a Microsoft részéről nem ártott volna egy többlépcsős rendszert bevezetni, például idő- vagy felbontáskorlátos Skype-olási lehetőség és havi x saját játékvideó megosztásának lehetősége a normál felhasználóknak, és minden korlátozástól mentes, teljes(ebb) élmény a fizetősöknek. Biztos, hogy a videós funkciók kiszolgálásához komoly infrastruktúra – és ezáltal komoly beruházás – szükséges, de azok után, amin a szerencsétlen, még meg sem jelent konzol átment, nem ártott volna kicsit finomabban levezényelni ezt a lépést. Csak így váratlanul előállni a farbával tovább polarizálhatja a már amúgy is szeretem-utálom állapotba navigált potenciális vásárlókat, és lassan a Sony-nak adott magas labdákat is nehéz lesz számon tartani.

Végezetül, álljon itt a frissen kiadott kicsomagolásos videó, Major Nelson prezentálásában. (Azért a “power brick” eltüntetését csak nem sikerült megoldani, csökkentett fogyasztás ide, fejlett gyártástechnológia oda).

Előzmények