Bizalmas kormányadatokat találtak egy használt winchesteren

Februárban néhány kanadai újságírótanonc Ghánában forgatott filmet arról, hogy hogyan landol a nyugati világ e-szemete az afrikai országban (már messze nem ők az elsők, akik erre a visszatszító gyakorlatra igyekeznek felhívni a figyelmet), ám a riport készítése közben belefutottak egy másik kényes ügybe is: az egyik használtcikkpiacon negyven dollárért egy olyan merevlemezt vásároltak, melyről kiderült, hogy bizalmas amerikai kormányzati adatokat tartalmaz.

A merevlemezen az USA belbiztonsági minisztériumának (Department of Homeland Security) és a Northrop Grummannak, az egyik legnagyobb hadiipari beszállítónak a szerződéseit találták meg. Vásároltak még több meghajtót is, amelyek szintén tele voltak személyes, bizalmas adatokkal, minenféle védelem, titkosítás nélkül, elegendő volt őket egy PC-hez csatlakoztatni, s máris el tudták őket olvasni. A Northrop Grumman azt nyilatkozta a CBS-nek, hogy mivel náluk szigorú protokollja van az adattárolók kezelésének, csakis lopott lehetett a winchester, amin a szerződéseket megtalálták.


A merevlemezről szóló rész körülbelül az ötödik perctől

A riport bemutatja, hogy nemcsak az e-szemét kereskedelme zajlik, hatalmas mennyiségben érkeznek adományok is – ezek egy része használható, más része nem, jelentős hányaduk végzi a szeméttelepeken, illetve a piacokon. Habár az eddig nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy a nagy biztonsági kockázat ellenére nem jellemző az adatokkal való visszaélés Afrikában, a diákok filmje mintha rácáfolna erre: az egyik helyi geek pontosan tisztában van vele, hogy milyen érték lehet ezeken a merevlemezeken.

A film készítői mindenesetre remélik, hogy ezek után nem winchester nélküli használt gépeket küldenek majd adományként, hiszen azzal aztán végképp nem tudnak majd mit kezdeni a fejlődő országokban.

A roppant tanulságos riport teljes egészében is megtekinthető a pbs.org honlapon.

Azóta történt

Előzmények