Késői elégtétel: letartóztatták Holman Endrét

Tegnap bombaként robbant a hír, hogy kedden az egyik német repülőtéren elfogták Holman Endrét, a hírhedt Generál Média cégcsoport egyik tulajdonosát és vezetőjét.

Hirdetés

Ha későn is történt, de némiképp elégtétellel tölt el a hír, hiszen a „nagyban utazó” „vállalkozó” egyik, a többihez képest aprócska csalására 2012-ben az IT café is felhívta a figyelmet. Mint akkor megírtuk, Pethő Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pr-munkatársa körlevélben figyelmeztetett arra, hogy megjelent egy olyan magyar oldal, amely az eredeti Facebook-oldalhoz nagyon hasonló oldalt tölt be. A megtévesztés lényege, hogy ez a magyar oldal a face.book.hu címen található. Ha a felhasználó a címsorból akarja elérni a közösségi oldalt, de elgépeli a címet, és az igazi facebook.com helyett a facebook.hu-t írja be, akkor megjelenik egy reklámoldal, a tetején a felirattal: Tovább Facebookra… . Ha rákattintunk erre a linkre, akkor megérkezünk a hamis oldalra, illetve néhány másodperc után akkor is ezt történik, ha várakozunk egy kicsit. De találkoztunk olyan módszerrel is, amikor nem a hamis oldalra irányított át, hanem egy valódi, hirdetéseket tartalmazó Facebook-oldalra.

Bennünk akkor felmerült az adathalászat és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja. Ám a Generál Média a hír megjelenése után fenyegetően lépett fel, mégpedig olyan módon, hogy azzal szemben nem lehetett jogszerűen védekezni. Megtettük ugyan a bejelentést a médiahatóság felé, de ők sem találtak bizonyítékot az adathalászatra.

Akkor sem volt kétséges, hogy igazából a szándék és bizonyos szempontból a jogi lehetőség is hiányzik a Generál Média megfegyelmezésére. Ám mostanra a helyzet változott: megjött a szándék, bekövetkezett a letartóztatás. Na persze nem az azóta kukázott facebook.hu miatt, hiszen az valóban jelentéktelen az egyéb ügyekhez képest.

Azóta történt

  • Téged is átvert? Elfogták!

    Elfogták és őrizetbe vették a kalocsai rendőrök azt a 30 éves körözött férfit, aki internetes oldalon kínált termékekkel ejtette tévedésbe a sértetteket.