Elhunyt a legendás számítógép-tervező

Hirdetés

A kaliforniai Palo Altóban november 10-én 92 éves korában elhunyt Gene Amdahl számítógép-tervező, a róla elnevezett törvény megalkotója, aki vállalkozóként is jelentős eredményeket ért. Amdahl idős korában is kiemelkedően aktív volt, ám öt éve elhatalmasodott rajta az Alzheimer-kór, azóta otthonában élt. Halálának közvetlen oka tüdőgyulladás volt.

Amdahl 1973-ban
[+]

Gene Myron Amdahl norvég, illetve svéd származású szülők gyermekeként 1922-ben született a dél-dakotai Flandreau-ban. A 2. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd fizikusként diplomázott a dél-dakotai állami egyetemen 1948-ban. Ezek után elméleti fizikával foglalkozott a Wisconsini Egyetemen, ahol 1952-ben szerzett doktorátust egy számítógép-tervezéssel foglalkozó munkával – az egyetem 1951 és 1954 között tézisei alapján építette meg az állam első digitális számítógépét, a Wisconsin Integrally Synchronized Computert. Amdahl ezt már nem várta meg, mivel 1952 nyarán egy igen jól fizető állást ajánlottak fel neki az IBM-nél.

A mérnök 1955-ig az IBM 704 és az IBM 709 számítógépek kialakításán dolgozott, majd részt vett a Stretch projektben, melyre alapozva később elkészül az IBM 7030-as. 1955-ben elhagyta az IBM-et, de 1960-ban visszatért, ekkor laborvezetőnek nevezték ki, és ő volt a vezető tervezője a már nem egy adott célra készített System/360-nak, mely az első moduláris, interoperábilis rendszer volt, és amely lehetővé tette harmadik féltől származó, olcsóbb perifériák használatát – ezzel rendszerrel az IBM a mainframe-piac királya lett. De pár év után újra konfliktusba keveredett a vállalat vezetésével, mivel azok az ő koncepciót elvetették, így 1970-ben a Fujitsu segítségével saját vállalkozást indított. Cége egyrészt versenyzett az IBM-mel a mainframe-piacon, másrészt kiegészítő termékeket fejlesztettek az IBM gépeihez. Mindezt sikeresen tették: amikor Amdahl 1979-ben közel egymilliárd dollárért eladta vállalatát, már hatezer alkalmazottja volt szerte a világon.

Gene Amdahl 2010 májusában
[+]

Nevét a róla elnevezett törvény, pontosabban a hatvanas évek végén formába öntött, a párhuzamos rendszerek maximális sebességét meghatározó képlet őrzi, mely szerint „ha a program csak szekvenciálisan végrehajtható része a végrehajtási idő 1/s részét teszi ki, akkor a párhuzamos végrehajtással maximum s-szeres sebességnövekedés érhető el” – az Amdahl-törvényt Abu kollégánk cikke fejti ki részletesebben a Prohardver tudástárában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények