A tabletek miatt nem izgalmas a notebook

Az egyik nagy nemzetközi piackutató, a Gartner úgy látja, hogy a noteszgépek gyártóinak fáj majd leginkább a médiatabletek népszerűsége. A táblagépekkel összehasonlítva megmutatkoztak a notebookok gyengeségei, és ennek köszönhetően – egyelőre még inkább a fejlett piacokon – láthatóan csökken a vonzerejük a vásárlók szemében.

A gyártók már jó ideje küszködtek a PC-k „trendiségének” megőrzésével, divattervezőket nyertek meg egy-egy modellhez, sőt kifejezetten nőknek szánt konfigurációkkal is előrukkoltak. Az ezúttal szokatlanul szubjektív értékeléssel előálló Gartner szerint viszont ez vajmi keveset segített: az új divatot az okostelefonok és újabban a tabletek diktálják.

A notebookok fő szexepilje mindig is a hordozhatóság, a mobilitás volt. Az újabb eszközök megjelenésével azonban világossá vált, hogy a noteszgépek sosem tudták a valódi mobilitás ideáját megközelíteni: az évek alatt sem lettek jelentősen könnyebbek, és csak kompromisszumokkal képesek egész nap üzemelni egyetlen akkumulátortöltéssel, így nem annyira mobil számítógépeknek, mint inkább „szállítható PC-knek” tűnnek.

Ez a fő oka annak, hogy a Gartner a múlt héten csökkentette a személyi számítógépek piacának 2011-es növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését. A piackutató most úgy számol, hogy az idén 387,8 millió PC talál gazdára világszerte, 10,5 százalékkal több, mint tavaly. A cég elemzői korábban 15,9 százalékos bővülést vártak. (A Gartner a tableteket külön kategóriaként kezeli, és nem számolja a PC-k közé.) 2012-re is szerényebb növekedéssel számolnak, mint korábban: 14,8 százalék helyett 13,6 százalékos lesz a bővülés.

A cég elemzői szerint a fejlett piacokon a fogyasztók nem notebookokkal, netbookokkal fogják bővíteni a számítógépparkjukat, hanem a tabletek és más mobil alternatívák iránt érdeklődnek inkább. Ez hosszú távon is kihat a PC-piac fejlődésére, de rövid távon is érezhető a hatása: már most sokan várakozó álláspontra helyezkedtek a hamarosan várható tabletdömping okán.

A növekedés lassulásának másik oka a kínai notebookpiac jelenleg tapasztalható visszaesése – mondja a Gartner. A piackutató szerint a globális piac lendületét most a vállalati PC-frissítési hullám tartja fenn, de a tabletek e szegmensben is megjelennek majd.

Azóta történt

Előzmények

  • Tableten is megjelenik a HVG

    Elsőként az Apple iPadjére készült el a hetilap alkalmazása, de jön majd más népszerű táblagépekre is.

  • Három hét múlva itthon is kapható az iPad 2

    A tegnap leleplezett tabletre nem kell annyit várni, mint az elődjére. Az erősebb processzorral szerelt gép forradalmi újdonságokat nem hoz, de szakértők szerint így is sikeres lesz.

  • Elindult a világ első tabletnapilapja

    Meglepetéssel nem szolgált, viszont néhány megválaszolatlan kérdést hagyott maga után a The Daily tegnapi bemutatója. Először csak iPaden jelenik meg az újság.

  • Galaxy Tab: most akkor siker vagy bukás?

    Egy félrehallásnak köszönhetően mintha lejárató kampány indult volna a Samsung táblagépe ellen az amerikai sajtóban. Vajon hány millió a kétmillió?