Szex nélkül indul az új tanév

A G Data biztonsági cég ma közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

Roppant súlyos, megválaszolandó kérdések

A rendelkezés azonban bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük – emeli ki Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője. A jogszabály alapvetően az erőszakot, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de egy iskola feltehetően korlátozni kívánja például a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét is. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Mától kötelező a tartalomszűrés az iskolákban és a könyvtárakban

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kell megvalósítaniuk az iskoláknak, a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása ugyanis kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megvalósításban természetesen érdekelt biztonsági cég szakemberei úgy ítélik meg, hogy a megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, mely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára.

Ki állja a számlát?

A tartalomszűrés bevezetése ugyanakkor jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni.

Azóta történt

Előzmények