Szuper szuperszámítógépet épített Japán

Hét év – a 2004 szeptemberéig csúcstartó NEC Earth Simulator trónfosztása – óta először ismét egy japán rendszer vezeti a világ legerősebb szuperszámítógépeinek toplistáját. A tervezett teljesítményére utaló kandzsi, a 10 peta jelentésű Kei után csak K computernek nevezett monstrum kategóriákkal előzi meg a korábbi, egyébként kínai világelsőt.

Hirdetés

A rendszer fejlesztését még 2005-ben határozta el a japán oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztérium. A cél egy olyan szuperszámítógép megalkotása volt, amely 10 000 billió másodpercenként elvégzett művelettel (10 petaflops) földbe döngöli az Earth Simulatort egy évvel korábban a vezető posztról kiütő IBM Blue Gene/L-t. A szaktárca a fizikai és kémiai kutatásokra szakosodott Riken Kutatóintézeten keresztül az NEC-t, a Hitachit és a Fujitsut bízta meg a feladattal, melynek megvalósítását 115 milliárd jennel – körülbelül 267 milliárd forint – támogatta.

A rekorder rendszer végül az intézet és a Fujitsu együttműködésében épült meg, illetve épül még ma is, hiszen még nincs befejezve. A jelenleg működő konfiguráció 672 rackszekrényből áll, melyekben összesen 68 544 darab processzor dolgozik. Ezek mindegyike 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, nyolcmagos Fujitsu SPARC64 VIIIfx chip, ami egyben azt is jelenti, hogy a K-ban 548 352 processzormag található – ami ugyancsak rekord.

A szuperszámítógép teljesítménye a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban 8,162 petflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként), több mint háromszorosa a korábbi csúcstartó kínai Tianhe-1A-énak. Ez utóbbi a Fujitsuéval ellentétben hibrid rendszer, melyben grafikus processzorok és többmagos központi processzorok egyaránt találhatók.

A K egyébként a világ legerősebb szuperszámítógépeit rangsoroló Top 500-as listán – melynek legfrissebb kiadását tegnap publikálták – nemcsak teljesítményben, de energiahatékonyságban is első, annak ellenére is, hogy 9,89 megawattos teljesítményfelvétele szintén világcsúcs. A 2012-ben átadni tervezett, teljesen kiépített rendszer a tervek szerint több mint 800 szekrényből áll majd, teljesítménye pedig 10 petaflops lesz.

Újdonság a toplistán, hogy most először a világ tíz legerősebb rendszerének mindegyike – ezek közül öt az Egyesült Államokban, kettő-kettő Kínában és Japánban, egy pedig Franciaországban található – megugorja az 1 petaflopsos teljesítményküszöböt.

Azóta történt

Előzmények