Fujitsu blog: az adatközpontok is izzadnak...

Digitális világunkban egyre fontosabb szerepet töltenek be az adatközpontok. Ezek a szerverekkel megrakott termek tetemes fogyasztással bírnak, ami a világ összesített elektromosáram-fogyasztásának 1-2%-át teszi ki, és ez az érték az IoT technológiák fejlődésével csak tovább fog nőni. Kevesen tudják, hogy az adatközpontok fogyasztásának 30, sőt akár 50 százalékát is azok a légkondicionáló berendezések adják, amelyekkel üzemi hőfokon és páratartalmon tartják a szervereket.

Hirtelen terhelésre hirtelen reagál a hűtés
Hirtelen terhelésre hirtelen reagál a hűtés [+]

A megfelelő értékek beállítását alapesetben érzékelők irányítják, melyek csak az éppen aktuális helyzetre tudnak reagálni, vagyis egy löketszerű terhelésnövekedésnél a hűtés is nagy lendülettel kapcsol be, sokkal több energiát fogyasztva így a fokozatos felpörgésnél. Éppen emiatt jellemzően inkább modell-alapú hűtést alkalmaznak, amiben „leprogramozzák”, hogy például a délelőtti órákban nagyobb terhelésre lehet számítani, így a légkondi már reggeltől fokozatosan hűt, a délutáni, alacsonyabb terhelésű időszakban pedig visszavesz.

A modell alapú hűtés jó, de nem tud alkalmazkodni
A modell-alapú hűtés jó, de nem tud alkalmazkodni

A modell-alapú szabályozás hátulütője, hogy tervezni kell, és a hűtés, a szerverek, illetve a rajtuk futó feladatok változásával módosítani kell, újra kell programozni. A Fujitsu Laboratories ezért olyan előrejelző algoritmust dolgozott ki, ami a klasszikus hőmérsékleti adatok mellett az adatközpont számítógépeinek és hűtésének terhelési paramétereit is figyeli, a begyűjtött adatok alapján pedig valós időben alakítja a szellőzési modellt.


[+]

A megoldást egyelőre csak szimulált szervertermeken próbálták ki, de az eredmények nagyon biztatóak. Egy 100 rackfiókos kísérletnél átlagban 0,17 °C-os pontossággal tudta megtippelni a hőmérsékletet a szoftver, legnagyobb pontatlansága is csak 2,1 °C volt. Még érdekesebb és fontosabb a hatékonysággal kapcsolatos eredmény: az éves szinten 70 millió kWh fogyasztású adatközpont 22 millió kWh-s hűtési energiaigényét sikerült 4,5 millió kWh-val csökkenteni, ami 20%-os megtakarítást jelent. A fejlesztés alatt álló technológiát a 2017-es gazdasági évben már élesben is szeretnék bevetni.