Kampány indult a Windows 7 ellen

Hirdetés

A szabadalommal védett programokkal szemben a szabad szoftvereket népszerűsítő Free Software Foundation (FSF) a Microsoft legfrissebb operációs rendszerét célkeresztbe állítva indított kampányt a jogdíjas termékek ellen. A Windows7sins.org (sins, azaz vétkek) címen életre hívott kezdeményezés általánosságban emeli ki a szervezet legfőbb érveit a szabadalmakkal fedezett alkalmazásokkal szemben, melyek az FSF meglátása szerint megsértik a felhasználók privát szféráját és magukhoz láncolják őket, megmérgezik az oktatást, monopolisztikus viselkedést vonnak maguk után, kikényszerítik a DRM implementálását, fenyegetést jelentenek a felhasználók biztonságára és semmibe veszik a szabványokat.

Az alapítvány a rövidesen megjelenő Windows 7-et ostorozva „figyelmeztető” levelet is írt a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok vezetőségének, melyben igyekeznek arra ösztökélni a cégek döntéshozóit, Redmond termékei helyett válasszák inkább a szabad szoftvereket alternatívaként, külön megemlítve a GNU/Linux operációs rendszert és az OpenOffice.org irodai programcsomagot. Az üzenetben többek között szót ejtenek arról, hogy a Microsoft lépései miatt az Egyesült Államok cégvezetőinek nagy része immáron rá van utalva a Windowsra, s ez egyre csak erősödni fog azzal, ha az üzleti szféra befektet Redmond legújabb platformjának implementálásába.

„A szabad szoftver a szabadságról szól, nem a pénzről” – mondta Peter Brown, az FSF vezérigazgatója. „Egyre nő függőségünk a számítógépek és a szoftverek irányába, s mindez arra készteti társadalmunkat, hogy átértékelje a jogdíjas programokhoz kötődő ragaszkodását; e termékek kikémlelik tevékenységeinket, és csökkentik ellenőrzésüket saját számítógép-használatunk felett. A szabad szoftverek elérhetőek saját vagy vállalati célú felhasználásra egyaránt itt és most – tisztelik a szabadságot, ennél nincs fontosabb szempont” – fűzte hozzá.

Az FSF szeretne minél több céghez szólni, ezért arra kéri az elkötelezett híveket, jelezzék, ha környezetükben olyan személyeket ismernek, akik felelős döntéshozók a Windows 7 jövőbeli implementálását illetően. A honlap tanúsága szerint 25 amerikai dollár (4700 forint) adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért viszont már nem kevesebb, mint 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek.

Azóta történt

Előzmények