Frissült az digitális otthonokban használható távirányítók szabványa

Hirdetés

A ZigBee Alliance nevű szervezet frissítette a ZigBee Remote Control nevű szabványukat, amely jelenleg vezető pozíciót tölt be a digitális otthonokban használható távvezérlő eszközöknél. A nemes egyszerűséggel 2.0-ra keresztelt szabvány a korábbinál gyorsabb, megbízhatóbb rádiófrekvenciás technológia használatára nyújt lehetőséget, ami sokkal nagyobb hatótávolságot biztosít az infrás távirányítóknál elérhetőnél. Az új szabványba implementálták a beszédes nevű Find My Remote opciót is, melynek segítségével nem csak meg lehet találni a távirányítót, hanem azt is lehetővé teszi, hogy mindenféle eszközök csatlakozhassanak egymáshoz a digitális otthonokban.

„Ezzel a szükséges fejlesztéseket tartalmazó verzióval jelenleg a ZigBee a legátfogóbb szabvány” - mondta Arsham Hatambeiki, a Universal Electronics vállalati termékstratégiáért felelős alelnöke. „A szórakoztatóelektronikai rendszereket automatikusan felismerni és konfigurálni képes alkalmazás natív támogatása végre gondtalan távirányítást tesz lehetővé, a fogyasztók legfontosabb igényét elégíti ki.”

A ZigBee Remote Control 2.0 szabványnak köszönhetően egy eszközről lehet kezelni többek között a világítást, a fűtést, a légkondicionálást és a biztonsági rendszereket is, valamint abban is segít, hogy a telekommunikációs és a kábeltelevíziós vállalatok integrálhassák a saját megoldásaikat a set-top-boxokba. A ZigBee Alliance kiemeli, hogy a szabvány megjelenésében nagy szerepe volt többek között a Freescale, a GreenPeak Technologies, az NXP, a Silicon Labs, valamint a Texas Instruments cégeknek is, akik a teszteléshez biztosítottak eszközöket. A ZigBee Remote Control 2.0-nak megfelelő eszközök már kaphatnak certifikációt, a kompatibilis eszközök listája pedig online lekérdezhető.

Azóta történt

Előzmények

  • 2020-ban 50 millió fölötti OEM beágyazott telematikai rendszert szállíthatnak le

    Az elemzők jelenleg évi 30 százalékos növekedéssel számolnak; az autókba épített rendszerek azonban ennél is gyorsabb ütemben terjedhetnek.

  • Hamarosan jön a reverzibilis USB szabvány

    Az USB 3.1 C szabvány júliusra készül el, ekkortól érkezhetnek az első eszközök. Akárhogy forgathatjuk, stimmelni fog.