Fogadjunk a sztori végére!

Nem valós, hanem virtuális pénzösszeggel, úgynevezett hubdub dollárral fogadhatnak az egyik ma indult, közösségi alapokra szerveződő internetes fogadóoldal, a Hubdub regisztrált felhasználói, akik tematikusan rendszerezett aktuális hírek kapcsán tippelhetnek a sztori későbbi végkifejletére.

Az oldalt Nigel Eccles, egy a lapkiadásban és az online fogadási bizniszben korábban tapasztalatot szerzett skót üzletember indította három kollégájával, jóllehet az oldal mégsem a fogadást nemzeti sport szintjén űző angolokat célozza elsősorban, hanem a tengerentúli internetezőket. Többek közt ezért sem lehet pénzért fogadni a Hubdubon, de Eccles szerint ez egyáltalán nem probléma, a helyes tippelés örömét ugyanis nem elsősorban a megszerzett anyagiak, hanem a dicsőség adja.

Én megmondtam!

A Hubdub által összegyűjtött sztorikkal kapcsolatos tippelési lehetőség regisztrációhoz kötött, ezt követően a rendszer azonnal jóváír 1000 hubdub dollárt a felhasználó virtuális számláján. A játékosok kezdetben ebből a keretösszegből gazdálkodva tehetik meg tétjeiket az aktuális híreket böngészgetve – ha jól tippeltek a történet végkifejletére, növelhetik egyenlegüket, ha rossz oldalra álltak, veszítenek hubdub dollárjaikból. A technológiai híreknél fogadás tárgya például, hogy az amerikai kémműhold vajon lakott területre zuhan-e, vagy hogy a mekkora lesz a Firefox webböngésző globális részesedése március végére.

Eccles elmondása szerint a Hubdub létrehozásához a tőzsdézési tapasztalatai adtak ihletet: az üzletember szerint a tőzsdézés is egyfajta tippelés, ahol – legalábbis számára – nem a részvényárfolyamok eséséből fakadó anyagi veszteség jelentett olykor kudarcot, sokkal inkább a büszkeségét érte csorba ilyenkor. A szakember szerint ezzel kapcsolatban rajta kívül nagyon sokan hasonlóan érezhetnek. Az emberek jó része szívesen kérkedik a környezetének azzal, hogy előre látta bizonyos események végkifejletét, hiszen ez alapvetően nyitottságot, tájékozottságot feltételez, és a rossz tipp kudarcélménye is elsősorban ugyanerre vezethető vissza, mondta el az ötletgazda egy telefonos interjú során.

Ami neked dicsőség, nekem pénz

A Hubdubon a legjobban tippelők dicsőségtáblára kerülnek, egyelőre ez minden, amit a tájékozott olvasók elérhetnek. Eccles és kollégái viszont ennél többet, a dicsőségen túl tetemes mennyiségű valós pénzösszeget várnak az egyelőre bétaállapotú fogadóoldal működésétől, a skót szakember ezért máris befektetők után kutat. Eccles üzlettársai (Tom Griffiths, Chris Stafford és Rob Jones) amúgy már régen otthonosan mozognak a webkettes tartalmak világában: az ő nevükhöz fűződik egyebek mellett a tavaly Groopit néven elindult, tevékenységszervező közösségi oldal.

Előzmények

  • Ha már kártyázol, nekünk veszíts!

    Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy a szerencsejátékból szerzett adójövedelmeit a külföldiek az internet segítségével ne kurtíthassák meg.