Jön a magyar Firefox Androidra

Nemrég érkezett a jó hír, hogy minden technikai akadály elhárult, és a magyar nyelvű Firefox for Android elérhetővé válhat a felhasználók számára. Az eredetileg Tímár András által készített fordítást Kelemen Gábor vitte tovább, de nagyon sokáig úgy tűnt – hiába. Túl sok nyelvet nem lehet berakni a Play alakalmazás-piactérre felkerülő appba, és a magyar nyelvet kevesen beszélik ahhoz, hogy bekerüljön a hivatalosan támogatott nyelvek közé. Februárban a FOSDEM-en még lobbiztunk a magyar nyelv érdekében, és úgy tűnik megérte, hiszen a honosítás most landolt az Aurora fejlesztői csatornában. Ezt a verziót fel lehet telepíteni a már meglévő Firefox mellé, így nyugodtan lehet használni a régi változatot és tesztelni a magyar nyelvű alkalmazást is.

A magyar Firefox androidos telepítéséhez engedélyezni kell az apk telepítőkészletek közvetlen telepítését, amelyet a következő módon tudjuk megtenni:

Menü → Beállítások → Alkalmazások → jelöljük be a „Ismeretlen források” jelölőnégyzetet

Angol nyelvű készüléken:

Menu →Settings → Applications → jelöljük be az „Unknown Sources” jelölőnégyzetet

Töltsük le az Aurora telepítőt, amely a magyar nyelvet is tartalmazza a következő helyről:

https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mobile/nightly/latest-mozilla-aurora-android/

(A bejegyzés írásakor például a „fennec-23.0a2.multi.android-arm.apk” fáj volt elérhető.)

ARMv6 processzorral szerelt mobiltelefonnal rendelkező felhasználók erről a linkről tölthetik le az új verziót:

https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mobile/nightly/latest-mozilla-aurora-android-armv6/

Telepítsük a letöltött fájl a telefonról, vagy ha ez nem lehetséges közvetlenül, akkor a Marketből telepített Astro File Manager vagy ES File Explorer segítségével.

Indítsuk el az Aurora nevű alkalmazás, és már élvezhetjük a magyar nyelvű Firefoxot telefonunkon. A talált hibákat a Mozilla Bugzillájába, az OpenScope hibagyűjtőbe vagy a akár ide, a fórumba is be lehet jelenteni. Elsősorban a honosítással kapcsolatos hibákat keressük: angol karakterfüzérek, levágott szövegek, nem logikus megfogalmazások, de minden más hibabejelentést örömmel fogadunk és amit tudunk, javítunk…

Ez a verzió június 24-én lép béta fázisba, addig kellene megtalálni a hibák többségét (ha vannak ;o) ). Utána már csak lassabb lehet a hibajavítás és ellenőrzés. Ez a verzió már a marketből lesz letölthető. Hat héttel ez után pedig megjelenik a Firefox új verziója, immáron magyarul is.

Töltsétek! Teszteljétek! Terjesszétek!

Azóta történt

  • Magyarul is beszél az új Firefox for Android

    A honosított mobil Firefox mellett az új asztali verzió segít megelőzni a részben titkosított webhelyek lehallgatását, egyszerűbb lesz a közösségi oldalak kezelése és DXVA2 hardveres gyorsítást nyújt a H.264 videótartalmakhoz.

Előzmények