Nem követte áttérési hullám a Firefox 3 kiadását

Noha a kiadását hatalmas felhajtás és egy világcsúcs-beállítás is kísérte, nem mondhatjuk, hogy a Firefox 3 egyik napról a másikra meghódította volna a magyar internetezők számítógépeit. De még ha a tömeges áttérés el is maradt, a nemzetközi átlagnál azért gyorsabb ütemben frissítünk. A Gemius SA internetes piackutató adatai szerint a megjelenését követő két hétben a nyílt forrású böngésző új verzióját a hazai felhasználók 5,8 százaléka telepítette. Az áttérők nagyrészt a Firefox 2-ről frissítettek, de – legalábbis a számok szerint – voltak olyanok is, akik a Microsoft Internet Explorert cserélték le.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt ma „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten összesen 575 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

Ez sokkal gyorsabb terjedési tempó, mint amivel például az Internet Explorer 7 indított, amely 2006 októberében jelent meg önálló változatban, majd néhány hónap múlva a Windows Vistában integrált böngészőként. Ennek a verziónak – a Gemius statisztikája szerint – öt hónapra volt szüksége az 5,8 százalékos részesedés eléréséhez itthon.

Nemzetközi szinten az átállás az új Firefox-verzióra valamivel lassabb, mint nálunk. A Net Applications adatai szerint a megjelenés utáni második hét végére körülbelül 4,41 százalékos volt a Firefox 3 részesedése világviszonylatban. Igaz, Magyarországon a Mozilla böngészője amúgy is kedveltebb az átlagnál: míg a világon a rókás program részesedése 19 százalék körül van, addig nálunk közel 40 százalékos.

Azóta történt

Előzmények