Letölthető a Firefox 3.1 második alfája

A Mozilla tegnap letölthetővé tette a Firefox következő változatának, a 3.1-esnek egy korai tesztverzióját, a fejlesztői terminológiával második alfának nevezett verziót.

Hirdetés

A közzétételnek természetesen az ad különös pikantériát, hogy ez a bejelentés csak néhány nappal követte a „nagy barát”, ugyanakkor talán nagy ellenfél, a Google igazán komoly vihart kavart lépését, a saját böngésző, a Chrome béta-verziójának megjelenését.

A Firefox 3.1 (kódnevén: Shiretoko) e változata az előzőhöz képest néhány új elemet tartalmaz: például a HTML 5 <video> elemének támogatását, a fülek ablakok közötti áthúzási lehetőségét stb. Az új eszközök listája megtalálható a Firefox weboldalán.

A Chrome megjelenése kapcsán a Mozilla illetékesei meglehetősen visszafogottan nyilatkoztak eddig, ám az nem állták meg, hogy a Chrome JavaScript-kezelésén, illetve a Google böngészőjének sebességén fellelkesedetteknek ne üzenjék meg: a Firefox TraceMonkey nevű interpreterje 28 százalékkal gyorsabb lesz a Chrome hasonló megoldásánál, a V8-nál.

Ezt egyelőre még nem lehet ellenőrizni, mivel a TraceMonkey majd csak az ősszel kiadandó későbbi változatokba fog belekerülni. A szigorúan csak szakembereknek ajánlott Firefox Alpha 2 windowsos, linuxos és maces változatai letölthetőek a Mozilla weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények