Torrentezés miatt foglalták le a rendőrök egy kislány micimackós laptopját


Egy már jó ideje húzódó ügy vett meglepő fordulatot a héten, amikor egy finn kalózellenes szervezet nyomására a rendőrség lecsapott az illegális letöltőre, és elkobozta a kilencéves kislány Micimackó képével díszített laptopját – számolt be az eseményekről a TorrentFreak tegnap.

Az említett, a kulturális minisztérium támogatását is élvező finn nonprofit szervezet (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry – TTVK) a jelenleg folyó amerikai kalózellenes kampány keretében kapott felkérést a jogtulajdonosoktól. Ezek után a TTVK kiküldött egy levelet az adott IP-vel rendelkező elfizetőnek, melyben az szerepelt, hogy torrentes fájlmegosztás történt erről a címről, és nemcsak a megosztás abbahagyására szólították fel a címzettet, hanem felajánlották azt is, hogy a lehetséges bírósági eljárás elkerülése érdekében fizessen az eddig okozott károkért 600 eurót. Az előfizető úgy döntött, nem fizet, és ezek után kedd reggel törtek a családra a rendőrök, akik házkutatási engedéllyel rendelkeztek. A hatóság hatékonyan kutatott, megtalálták és lefoglalták a bűnelkövetés eszközét, a kislány micimackós laptopját.

Az apa a történtekről elmondta, hogy kislánya rajong egy finn popsztárért, de ők tavaly nem adtak neki pénzt a legújabb albumra. Ekkor a kislány megszerezte az internetről, ám a letöltött fájlok valamilyen oknál fogva nem voltak lejátszhatóak, ezért apja a következő napon megvette egy üzletben a lemezt.

A rendőrök megkérdezték a lány apját, hogy nem lett volna-e egyszerűbb kifizetni a 600 eurót, ám erre ő azt válaszolta, hogy ilyen maffiamódszereknek ő nem enged, majd azt is kifejtette, hogy megdöbbenve hallotta, hogy mit javasolt a rendőr: „What the f––… is this how it goes?”- fordította angolra a szavait a TorrentFreak munkatársa.

Érdekes fordulata az ügynek, hogy az említett, Chisu néven szereplő énekes is megszólalt az ügyben, és elmondta, hogy ilyen típusú médiafigyelemre nincs szüksége a művészeknek, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, emellett Facebook-bejegyzésében felhívta a kislány figyelmét arra, hogy dalai a Spotify oldalán elérhetőek.

Azóta történt

Előzmények