A cégek kétharmada nem bízik a felhőszolgáltatókban

A felhős technológiák biztonságával foglalkozó Netskope and The Ponemon Institute friss felmérésének eredményei szerint a megkérdezett üzleti szereplők 53 százaléka gondolja úgy, hogy igen nagy a kockázta az adatszivárgásnak a felhőszolgáltatók rendszereiben, ráadásul a felhő használatának terjedése miatt az adatszivárgások gazdasági hatásai is jelentős mértékben megnőttek („cloud multiplier effect”).

Hirdetés

Egy korábbi becslés szerint egyetlen elveszett vagy ellopott adatrekord átlagosan 136 euró veszteséget okozott, ám a felhő a kérdezettek véleménye szerint megháromszorozza az adatvesztés kockázatát.

A kutatás szerint a bizalmatlanság igen széles körben tapasztalható: a bevezetőben említett kétharmados kétkedés mellett a válaszadók 84 százaléka például nem hiszi, hogy ha biztonsági incidens történik (elveszítenek vagy ellopnak a fontos üzleti adatokat), akkor a szolgáltató azonnal értesítené őket – ha felhasználói adatokról van szó, akkor sem jobb a helyzet: a cégek 77 százaléka kétkedik az azonnali értesítésben.

Bizalom a felhőszolgáltatókban - felmérés

Egyéb érdekes adatok: a megkérdezett informatikai szakemberek 64 százaléka látja úgy, hogy a költségtakarékosság miatt használt felhőszolgáltatások csökkentik a cégek, szervezetek képességét arra, hogy megvédjék bizalmas adataikat, 59 százalékuk pedig úgy véli, hogy a felhő miatt nehezebb, bonyolultabb biztonsági intézkedéseket alkalmazniuk. És egy érdekes ellentmondásra is fény derült: a megkérdezettek többsége szerint a felhő elvben biztonságosabb, mint saját céges rendszerük – ez feltehetően a saját rendszerek iránti bizalmatlanságra utal, és nem arra, hogy a felhőszolgáltatók iránti bizalom magasabb fokú lenne. A felmérést készítők is így értékelték ezt a látszólagos paradoxont: a céges szakemberek elismerik, hogy egy jól menedzselt felhőszolgáltatás biztonságosabb lehet a helyi rendszernél – ám ez csak akkor lehetséges, ha a felhőszolgáltatónak igen szigorú előírásai vannak, melyeket minden eszközzel be is tartanak, illetve tartatnak.

A kutatás arra is rámutatott, hogy Európa és az Egyesült Államok között igen nagy az eltérés a felhő megítélésében: az USA-ban Európához képest dupla az aránya azoknak, akik kevéssé bíznak a helyi menedzselés biztonságában, illetve fordítva: kétszer annyian vélik úgy Amerikában, hogy jobb a felhő.

Azóta történt

  • A MOL-csoportnál zajlik az ország egyik legnagyobb felhőprojektje

    Elindult a MOL-csoport HR-folyamatainak felhősítése, amely felhasználószáma alapján az egyik legnagyobb vállalati felhőinformatikai projekt hazánkban – jelentette be az SAP Hungary Kft.

  • A Huawei radikális kibervédelmi lépéseket sürget

    A cég vezető szakembere szerint elég a régi megoldások toldozgatásából, új technológiák kellenek: „Felejtsük el a TCP/IP-t, a szoftverdefiniált hálózatok jelenthetik a megoldást a kiberbiztonsági fenyegetések kivédésére!”

  • Cisco: egymilliárd a felhőalapú szolgáltatásokra

    A Cisco bejelentette, hogy harminc vállalat, köztük a Deutsche Telekom és a BT is csatlakozott a Cisco Intercloud felhőhálózatához.

Előzmények

  • Microsoftos felhőre ment a Debreceni Egyetem

    A felhőalapú levelezést és az Office 365 szolgáltatásait minden debreceni egyetemista ingyenesen veheti igénybe a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának köszönhetően.

  • Hungarian Cloud Award 2014: a Tresorit a legjobb magyar cloudszereplő

    Kiosztották a Hungarian Cloud Award 2014 díjakat: a fődíjat a kevesebb mint három éve elindult, de a nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta.