Az SAP előnyt kovácsolna Németország jó híréből

Látványos lendületet vett idén a felhőalapú termékek és szolgáltatások elterjedése, legyen szó akár a kkv (kis- és középvállalati) szektorról, akár a nagyvállalati szféráról, és egyre többen tesznek próbát egy-egy informatikai funkció felhőbe költöztetésével, vagy akár komplett kiszolgálói infrastruktúra migrálásával. Méretükből és rugalmasságukból adódó előnyeik miatt a felhő egyelőre még nagyobb sikereket ér el a kkv-k táborában, a nagyok közül sokan még mindig inkább a házon belüli, jól ismert megoldásokat preferálják, akár magasabb üzemeltetési költségek mellett is. Ennek ellenére a felhőalapú termékek és szolgáltatások piaca a Gartner piackutató vállalat becslése szerint idén 18,5 százalékos növekedéssel 131 milliárd dollárra fog hízni, a rohamos ütemben fejlődő területből pedig egyre többen próbálnak kihasítani maguknak egy darabot.

Hirdetés

Nincs ez másként Európa legnagyobb üzleti alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesztő vállalatával sem, az SAP idén már az első 9 hónap alatt 547 millió euró árbevételre tett szert az általa kínált felhőalapú megoldásokból. A teljes évre 750 milliót várnak ettől a területtől, 2015-ben pedig már 2 milliárd euróra számítanak a felhőalapú termékekből, az SAP vezetése pedig késznek mutatkozik arra, hogy gyorsítson a növekedésen, akár a közeljövőre kijelölt célok feláldozásával is. A vállalat társ-vezérigazgatója, Jim Hagemann-Snabe egy befektetői konferencián azt mondta, hogy a felhőalapú szolgáltatások adaptációja korábbi várakozásaikhoz képest nagyobb ütemű, ezért az SAP-nak felül kell vizsgálnia erre a területre vonatkozó stratégiáját. A döntés ugyan negatívan befolyásolná a 2015-ös évünket, 2017-re viszont bőven megtérülne a befektetés, és véleménye szerint középtávon megérné a tempóváltás.

Jim Hagemann-Snabe
Jim Hagemann-Snabe

Hagemann-Snabe szerint az SAP-nak határozott versenyelőnyt biztosít, hogy németországi központtal rendelkezik, ahol nagyon szigorú adatvédelmi törvények vannak (és amiket várhatóan tovább szigorít a kormány a Snowden-ügy miatt) , valamint az is, hogy a német kormányfő, Angela Merkel ígéretet tett arra, hogy Németország vezető szerepet vállal az uniós adatvédelmi politika további alakításában. Az SAP a közelmúltban több jelentős akvizícióval is próbált erősíteni pozícióján, 2011 végén a felhőalapú humánerőforrás-menedzsment megoldásokat kínáló SuccessFactors került a tulajdonába 3,4 milliárd dollárért, 2012 májusában az Aribát vásárolta fel 4,3 milliárdért, idén nyáron pedig a svájci hybris e-kereskedelmi fejlesztései is bekerültek az SAP portfóliójába.

Azóta történt

Előzmények

  • Jó negyedévet zárt az SAP

    Nőtt az árbevétel és a nyereség, a HANA és a felhőszolgáltatások egyre népszerűbbek, a munkavállalók létszáma pedig 4700-zal emelkedett az elmúlt egy évben.

  • A felhő megállíthatatlan

    A Cisco friss felmérése szerint 2017-re várhatóan több mint négyszeresére nő a felhőalapú adatforgalom, melynek kétharmada addigra az adatközpontok köré összpontosul.

  • Az Amazon építheti ki a CIA és az NSA felhőjét

    A kormányzati szektorból az új cég kitúrni látszik a régi motoros IBM-et, akik évtizedek óta jelen vannak ott.

  • Egyesíti erőit a Microsoft és az Oracle

    A két óriásvállalat a felhőszolgáltatások piacán próbálja együttes erővel felvenni a harcot a feltörekvő cégek ellen.