Mark Zuckerberg szinte az összes részvényét elajándékozza

Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója és vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy ő és felesége „az életük során” a birtokukban lévő Facebook-részvények 99 százalékát jótékonysági célokra fogják fordítani – a vállalatcsoport jelenlegi értéke körülbelül 45 milliárd dollár.

Mindez egy korábbi kezdeményezéshez is kapcsolódik: a Warren Buffett és Bill Gates ötlete alapján megszületett mozgalom, a Giving Pledge (kb.: „fogadalomtétel” vagy „adakozási ígéret”) 2010-ben sajtóközleményben jelentette be, hogy újabb 17 dúsgazdag amerikai (család) döntött úgy, hogy vagyonuknak legalább felét még életükben, de legkésőbb haláluk után jótékony célokra fordítják. Az újonnan csatlakozottak között szerepelt a Facebook két társalapítója, Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz is.

Zuckerberg a felajánlás tényét az egy hete született lányának címzett nyílt levélben írta meg, ahol hosszan fejtegeti, hogy céljuk, hogy segítsék a világ nagy problémáinak megoldását.

A házaspár a pénz kezelésére létrehozott egy szervezetet (Chan Zuckerberg Initiative), de ennek működéséről, a részvények átadásának üteméről és módjáról, a konkrét célokról egyelőre nem nagyon tudni részleteket. Annyit azért közöltek, hogy a következő három évben maximum egymilliárd dollárnyi részvény kerül a kezdeményezéshez, vagy ajándék formájában, vagy az értékesítés után a vételár.

Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan egyébként aktív jótékonykodó, nem kevés donáció fűződik a nevükhöz – igaz, ezek nem mindegyike volt sikeres, az első százmillió dolláros adományt, mellyel Newark állami iskolái számára ajánlottak fel, komoly ellenállás fogadta. Ezek után változtattak a módszereken, eredménnyel, és főként az oktatást támogatták rendszeresen.

Bill Gates, aki szintén feleségével működtet egy jótékonysági alapítványt, mely elsősorban egészségügyi célokat támogat, közleményben gratulált a Facebook vezetőjének és párjának.

Azóta történt

  • Minden negyedik ember facebookozik

    És hétből egy Földlakó nap-mint-nap mobilról is belép a közösségi oldalra. Zuckerberg majdnem megháromszorozta a profitot.

Előzmények