Egymilliárd dolláros büntetést szabtak ki a spammerre


Adam Guerbuez

Igen nagy visszhangot váltott ki az az ítélet, melyben egy kanadai bíróság a múlt héten Adam Guerbuezt a Facebook közösségi oldalon végrehajtott illegális tevékenységéért – spammelés, kéretlen reklámlevelek küldése miatt – darabonként 100 dolláros kártérítés, illetve darabonként 100 dolláros büntetés megfizetésére ítélte – így, mivel a bizonyított spamek száma 4 366 386, a végösszeg 873 277 200 dollár, mely kanadai dollárban már több mint egymilliárd. Az ítéletet korábban, még 2008 végén egy kaliforniai bíróság hozta meg, de Quebec állam legfelsőbb bírósága megerősítette azt a döntést.

Hirdetés

Az eljárást a Facebook indította a férfi ellen, aki kéretlen leveleiben zombigépek segítségével, adathalászattal megszerzett címekre (a feltételezések szerint, még nem bizonyították, hogy hogyan jutott a címekhez) gyógyhatású készítményeket, elsősorban potencianövelőket, pénisznagyobbítókat ajánlott, de küldött marihuánát és pornót reklámozó leveleket is.

Guerbuez nem rendült meg az ítélet kihirdetése után, továbbra is azt állítja, hogy nem bűnös, nem követett el semmi törvénybe ütközőt, sőt személyes blogján a horrorisztikus mértékű (így valójában kifizethetetlen) büntetést saját maga népszerűsítésére használja fel, és azt is kijelentette, hogy egy centet sem fizet. Az ügyvédje korábban a kaliforniai ítéletet megfellebbezte, azzal az indokkal, hogy védence büntetése nem áll arányban az elkövetett tettel. A quebeci bíróság ezzel nem értett egyet, ezért támogatták a korábban meghozott ítéletet. Az alperest a pénzbírság mellett eltiltották a Facebook használatától is.

Guerbuez a jogi lehetőségeket kihasználva már augusztusban személyes csődöt jelentett, így a Facebook azóta károsultként az egyik hitelező, aki várhat a pénzére. A cég kijelentette, hogy még nem végeztek az alperessel, és keresik a lehetőséget, hogy büntetőeljárást indítsanak a férfi ellen; ez akkor sikerülhet, ha a számítógépes bűncselekményt, az adathalászatot bizonyítani tudják.

Az elítélt spammert annyira nem viselte meg a döntés, hogy azóta folyamatosan szerepel a lapokban, ahol magát marketinges szakértőként jellemzi, s elmondta azt is, hogy történetéből könyvet fog írni, illetve igyekszik egy stúdióval szerződést kötni, hogy filmesítsék meg a sztorit. PR-hadjáratában odáig elment, hogy saját magának készített az ítéletre építő videót:

Előzmények