Saját felhasználói perlik be a Facebookot

Facebook-felhasználók egy csoportja a fogyasztói jogok megsértésének címszavával hétfőn keresetet nyújtott be a közösségi oldalt üzemeltető cég ellen a kaliforniai fellebbviteli bíróságon. Az öt felperes magánszemély bírósági tárgyalás útján kívánja elérni, hogy a Facebook térítse meg az őket ért károkat, illetőleg fizesse meg ügyvédeik perköltségét. A beadvány szerint két 13 éven aluli gyermek, egy profi fotós, egy színésznő-modell és egy másik felhasználó kívánja jogi útra terelni vélelmezett sérelmeit.

A 40 oldalas keresetben azzal vádolják meg a Facebookot, hogy magánjellegű információkat juttattak el marketingcélokból harmadik feleknek, s ezzel megsértették Kalifornia állam ide vonatkozó személyiségi jogi törvényeit – ráadásul nem értesítették megfelelően a tagokat arról, hogy adataikat reklámcélokra is felhasználják. A közösségi oldal érdemben nem reagált a felperesek beadványára, csupán annyit közöltek, állnak elébe a pernek.

A Facebook vezetése februárban gesztusértékű lépésre szánta el magát, amikor úgy döntött, a közösségi oldal felhasználási feltételeit a felhasználókkal szavaztatja meg. A Palo Altó-i internetvállalat két előterjesztést tett közzé az oldalon, az első a Facebook Principles, vagyis az Alapelvek címet viseli. Ez a dokumentum azokat az értékeket ismerteti, amelyek mentén az oldal jövőbeli fejlesztése történik majd. Az ebben történő módosításokról mindenki értesítést kap majd, és kifejtheti véleményét. Ha a hozzászólásokat tartalmilag helyesnek vélik a felhasználók, szavazhatnak rájuk – a népszerű ötletek, vélemények pedig elviekben befolyásolják majd az oldal üzemeltetőit. A második anyagot a hangzatos Statement of Rights and Responsibilities névvel látták el, ez magyarul körülbelül a Jog és Felelősség Nyilatkozatának feleltethető meg. Ez az előterjesztés azt szögezi le, hogy a felhasználók által feltöltött tartalmak saját tulajdonnak minősülnek, így a Facebook nem használhatja tovább azokat, amennyiben a tulajdonos megszűnne tag lenni.

Azóta történt

Előzmények