Végre valamit értünk is tesz a Facebook

A Facebook a múlt hét végén végre egy olyan új (már egy éve tesztelt) szolgáltatást jelentett be, melynek valószínűleg minden felhasználójuk örülni fog: a bejelentkezési módok újraszabásánál bevezették a névtelen belépés (Anonymous Login) lehetőségét is.

Hirdetés

Az új opciót a felhasználók kényszerítették ki, mivel igen sokan aggódnak amiatt, hogy ha a Facebookon keresztül használnak egy alkalmazást, akkor arra nagyon gyakran csak akkor van mód, ha megosztják a közösségi oldalon található személyes adataikat az alkalmazással – illetve annak készítőjével, üzemeltetőjével. Nos, az új funkcióval úgy lehet kipróbálni az alkalmazásokat, hogy nem szükséges azzal semmilyen adatot megosztani.

Anonymous Login from Facebook on Vimeo.

A másik hasonló problematikus terület az, hogy nagyon sok oldalra be lehet lépni – vagy éppen csak azzal lehet – a Facebook azonosítóval és jelszóval, és itt is hasonló a helyzet: ezek az oldalak is kérik a személyes adatokhoz való hozzáférést. Mindkét esetben megjelent egy köztes megoldás is: amennyiben egy alkalmazáshoz vagy weboldalhoz akarunk hozzáférni, egyenként is megadhatjuk, hogy milyen adatokat osztunk meg vele.

Facebook Login from Facebook on Vimeo.

Mindezek kiegészítéseként átalakították és könnyebb kezelhetővé, áttekinthetővé tették azt a kezelőpultot, ahol ezeket az alkalmazásokat és weboldalakat menedzselhetjük.

A változtatásokat a következő hónapok folyamán, fokozatosan vezetik be. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a korábbi engedélyeket a változás nem érinti, vagyis amit már megosztottunk, az már kiment, és újra be kell állítani majd az alkalmazásokat.

Néhány napos esemény az is, hogy a korábban bejelentett webes Facebook Messenger már nálunk is elérhető, vagyis aki reklámmentes oldalon, az idővonalától és a közösségi oldal egyéb zavaró tartalmaitól függetlenül akarja az üzenetküldőt használni, most már megteheti a dedikált weboldalon.

Azóta történt

Előzmények