Írországban nyit új adatközpontot a Facebook

Hirdetés

A Facebook korábbi szándékát megerősítve tegnap bejelentette, hogy tervezik második európai központjuk felállítását is, mégpedig az írországi Clonee városában – összesen számítva ez lesz a hatodik adatközpontjuk. Az építkezés hamarosan megindul, az üzembe helyezést 2017 végére vagy 2018 elejére tervezik.

A Facebook az első európai adatközpontját a svédországi Luleå-ban nyitotta meg 2013-ban, és ígéretük szerint csakúgy, mint ott, Írországban is „száz százalékban megújuló energiaforrásokat” fognak felhasználni, vagyis itt is a hideg levegőt használják majd hűtésre, azzal a különbséggel, hogy mivel Clonee környékén „túl sós” a levegő, szűrőrendszert is építeni kell, hogy megóvják a berendezéseket.

A közleményben az is szerepel, hogy a hardveres és szoftveres környezetet az általuk kezdeményezett Open Compute Project keretében szerzik majd be. A 2011-es induláskor mi is beszámoltunk róla, hogy a projektben „nyílt forrás” egy új felfogását követve az a céljuk, hogy a hatalmas felhasználói bázisuk kiszolgálása következtében szükséges adatközpontok létrehozásának jövőbeni trendjét is meghatározzák. Ennek része az is, hogy mindenki megismerhesse az általuk használt számítógépek, energiaellátási rendszerek, szerverek és szerverparkok, szünetmentes tápegységek stb. specifikációját és működtetési leírásait. Az új „adatközpont-szabvány” létrehozására, az új elvek kidolgozása érdekében szövetségre léptek a hardveripar legnagyobb cégeivel.

Azóta történt

Előzmények