Tovább a hódítás útján: megjelent a Facebook céges változata

A Facebook nagyjából fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy dolgoznak a közösségi oldal egy olyan változatának a kialakításán, melyet a vállalatoknak szánnak – a projekt munkacíme „FB@Work – Facebook at Work”.

Hirdetés

Ma bejelentették, hogy a Work tesztverziója a kiválasztott cégek számára elérhető, vagyis elindult a korai tesztelés.

A fejlesztés valójában egy alkalmazás, melyet iOS-t vagy Androidot futtató eszközökre lehet letölteni. Segítségével létrehozható egy „helyi közösségi oldal”, amely felülete szinte ugyanúgy néz ki, mint az „igazi” Facebook, rendelkezik ugyanazokkal az ismert funkciókkal, mint az – azzal az igen fontos különbséggel, hogy az itteni adatáramlás teljesen elszigetelt a Facebook nyilvános közösségi oldalától, ez egy belső hálózat.

Elindult a Facebook at Work

A nagy versenytársaknak, pl. a Google-nak vagy a Microsoftnak is vannak hasonló, céges kollaborációt kínáló megoldásai, de van egyvalami, ami a Worköt pikánssá teszi: megteremtése hátterében a Facebook fejlesztési vezetője áll, aki pedig nem más, mint Lars Rasmussen, aki 2010-ben jött át a Google-től a közösségi oldalhoz.

És hogy ki ő? Nem akárki: ő az a fejlesztő, akinek döntő szerepe volt a Google Térkép létrehozásában, és akinek régi cégénél az utolsó nagy munkája 2009-ben a Facebook at Workhöz igen hasonló, a cég talán legnagyobb reményekkel indított projektjének, a Google Wave-nek a létrehozása és bevezetése volt. De – ahogy az IT café is többször beszámolt róla – a Wave objektív és szubjektív okok miatt hatalmasat bukott, a Google egy év után kukázta is, így elég biztosan állítható, hogy a más kollégákat is a Facebookhoz csábító Rasmussen távozásának – hiába nyilatkozott óvatosan annak idején – ez volt a fő oka.

Ez csak az első lépés, nyilatkozta Rasmussen, és a nyilvános teszt, vagyis amikor az alkalmazásboltokból is le lehet tölteni a szoftvert, akkor indul, ha a tapasztalatok alapján ezt elérkezettnek látják.

A zártkörű teszt miatt egy-két, valószínűleg kiszivárgott (vagy hamisított?) képernyőképen kívül egyébként szinte semmit nem lehet tudni az alkalmazásról: sem a pontos működéséről, sem azt, hogy kik használják jelenleg, sem a mögé építendő üzleti modellről – mindössze találgatások láttak napvilágot. De egészen biztos, hogy nem kell sokáig várni a részletesebb tájékoztatásra.

Azóta történt

Előzmények

  • Többeket megbántott a Facebook karácsonyi ajándéka

    A felháborodott édesapa elfogadta a bocsánatkérést, ám ez nem változtat azon, hogy sokan járhattak még hasonlóképp.

  • Facebookos tartalomelemzőt fejleszt egy magyar cég

    A startup szoftvere a Facebookot csak kiegészítő kommunikációs eszközként használó kkv-k számára is jelentősen megkönnyítheti a céges oldalak kezelését.

  • Csendben újult meg a Facebook helykeresője

    Új helyi keresőszolgáltatást indított a Facebook, amely a Places elnevezést kapta. Megismerhetjük a legjobb helyeket a világ bármely városából.