Fizetős lesz az extra.hu

A DotRoll Kft., mely 2008 decembere óta üzemelteti a tárhelyszolgáltatást, tegnap sajtóközleményben tudatta, hogy az extra.hu 2010. március 31-étől megszünteti ingyenes szolgáltatásait. (Az ingyenes tárhelyre egyébként már 2008 szeptembere, a tulajdonosváltás óta nem lehet regisztrálni.)

A DotRoll ugyanakkor igyekszik kedvezményekkel segíteni azokat, akik meg szeretnék tartani doménjüket ezek után is. A változtatásokat bemutató honlap szerint ez két módon történhet meg: a felhasználók vagy vesznek kedvezményesen, 4000 Ft-ért egy évre tárhelyet, vagy pedig a .hu-s másodszintű doménekhez hasonlóan (.utazas.hu, stb) megvásárolhatják az extra.hu-s nevüket, és oda irányíthatják, ahova szeretnék.

extra.hu
Az extra.hu sematikus váza
Forrás: atalakul.az.extra.hu/

A tájékoztatóból kiderül, hogy az extra.hu a DotRoll technológiai és szolgáltatási tesztplatformjaként működött eddig. Habár ez a helyzet okozott gondokat, de igazán komoly probléma csak egyszer fordult elő: „Az extra.hu szolgáltatásaiban másfél év alatt mindössze egy nagyobb, előre be nem jelentett leállás volt 2009 tavaszán. Az akkor még a Victor Hugo utcában futó szerverek túlmelegedtek a szerverterem klímájának hibájából, ezért a rendszer alapját képező adattároló egységet le kellett állítani. A szolgáltatás ezután egy gigászi kétnapos etapban átköltözött egy jobban felszerelt szerverterembe.”

Komáromi Zsolt, a DotRoll ügyvezetője elmondja, hogy az ingyenesség megszüntetésére azért volt szükség, mert rengeteg fejlesztést kellett végrehajtaniuk, hogy a mai követelményekhez igazítsák a szolgáltatást mind hardveres, mind szoftveres szempontokból.

Az extra.hu működéséről, az újításokról, valamint természetesen a kedvezményes tárhelyekről, illetve az adatok lementésének módjáról a fent említett honlap ad részletes tájékoztatást.

Azóta történt

Előzmények