EB: egységes digitális piacra van szükség

Az Európai Bizottság az egységes digitális piac megteremtésén dolgozik, jelentette be Dr. Nagy-Rothengass Márta, az Európai Bizottság CONNECT osztályvezetője a 16. Internet Hungary-n Siófokon. Célként a jogi és technikai segítséget, a környezet egységesítését, az egyenlő versenyfeltételek biztosítását jelölte meg.

Hirdetés

Kitért arra is, hogy az adminisztratív többletköltségeket csökkenteni kell. Az online megrendelések közel fele meghiúsul, jellemzően azért, mert a vevő országában nem értékesíthető a megrendelt termék. Uniós felmérésre hivatkozva hozzátette, hogy a fogyasztók mindössze 12 százaléka vásárol idegen nyelvű boltban, ezért a többnyelvű webshopokat támogatandónak tartják. Éppen ezért nyelvoktatási projektet indítanak.

Az egyenlő versenyfeltételek és az akadálymentes e-kereskedelem érdekében versenyjogi ágazati vizsgálatot indítottak, módosító javaslatot nyújtottak be a vonatkozó szabályok harmonizációjára. Különböző intézkedésekkel kívánják javítani a csomagküldés árainak átláthatóságát, illetve szabályozói felügyeletét.

A bizottság javaslatot nyújt be az indokolatlan területalapú tartalomkorlátozás megszüntetése érdekében, ami Nagy-Rothengass elmondása alapján sem gazdaságilag, sem geolokálisan nem indokolt. Vizsgálják a hozzáadott-érték adó szabályozásából eredő adminisztratív terhek csökkentésének lehetőségét is.

Előadásában kiemelte, hogy a fogyasztói bizalmat erősíteni kell, a tervek szerint egységes, központi panaszláda és válaszlehetőséget hoznak létre. Emellett további kezdeményezéseket tesznek a szállítási, adatvédelmi (stb) szabványok kidolgozása érdekében (RFID a teljes kereskedelemben), illetve az interoperabilitás elősegítésére.

A Juncker-bizottság a Horizon2020 keretében fejlesztési és innovációs támogatást kíván nyújtani az induló webáruházaknak. A költségvetésből jut majd kutatási, fejlesztési, innovációs programok lebonyolítására, emellett adatbányászatra és személyesített szolgáltatásokra, a közbeszerzési lánc fejlesztésére is.

Azóta történt

Előzmények