Európa megint átszabja a Windowst

Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) kikérte a PC-gyártók és a rivális szoftverfejlesztő cégek véleményét is arról, hogy szerintük hogyan lehetne egyenlő versenyfeltételeket teremteni a Windows operációs rendszerekhez írt internetes böngészők piacán. A Wall Street Journal belsős forrásoktól úgy tudja, hogy Brüsszel konkrét megoldási javaslatokat vár a megkérdezettektől, és a válaszoknak legkésőbb holnap kell befutnia.

PeacekeeperAmint arról beszámoltunk, az EB 2007 végén indított újabb vizsgálatot a Microsoft ellen, miután a konkurens Opera Software panasza alapján felvetődött a gyanú, hogy az amerikai szoftveróriás az internetes böngészők piacán jogellenesen korlátozza a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépíti saját browserét, az Internet Explorert. A versenyügyi biztos hivatala idén januárban hozta nyilvánosságra a eljárás előzetes megállapításait, melyek szerint a böngésző integrációja az operációs rendszerbe törvényellenes.

Feltehetően nem független ettől, hogy márciusban a Microsoft beépítette még fejlesztés alatt álló rendszerébe, a Windows 7-be az Explorer letiltásának lehetőségét. Ez a megoldás azonban állítólag sem a böngészőpiaci riválisokat, sem Brüsszelt nem elégíti ki, e tábor szerint ugyanis ennél többre van szükség a valóban egyenlő versenyfeltételek biztosításához.

Beszámolók szerint két, radikálisnak mondható javaslat között vacillált az EB. Az egyik kivetetné az Internet Explorert a Windowsokból, a másik pedig ellentétes logikát követve a versenytársak böngészőit is beépíttetné az operációs rendszerbe.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy ez utóbbi megoldás lesz a befutó, ennek konkrét megvalósítási lehetőségeiről kérdezték most egy kérdőívben a PC-gyártókat és szoftvercégeket. Állítólag arra kívánják rászorítani a Microsoftot, hogy az új gépeken és operációs rendszereken ajánlja fel a választási lehetőséget a felhasználóknak, a már használatban lévő Windowsokra pedig saját automatikus frissítés szolgáltatásán keresztül telepítse az alternatív böngészőt azoknál a felhasználóknál, akik ezt kérik. A kérdőívben többek között szerepel a böngészőválasztás és a külső browserek terjesztésének pontos mikéntjére vonatkozó kérdés is – írja a gazdasági lap.

Előzmények