Masszív bírsággal büntették az LCD-gyártókat

Az Európai Bizottság (EB) összesen 648,9 millió eurós bírságot szabott ki hat ázsiai LCD-panel-gyártó vállalatra azért, mert azok 2001 októbere és 2006 februárja között kartellt alkottak. Az érintett cégek – a dél-koreai Samsung Electronics és LG Display, illetve a tajvani AU Optronics, Chimei InnoLux, Chungwa Picture Tubes és HannStar Display – a vizsgálat eredménye szerint több mint négy éven át közösen határozták meg a televíziókban és monitorokban használt kijelzők árát, és folyamatosan egyeztetettek egymással a gyártási tervekről, a kapacitáskihasználtságról és más kereskedelmi információkról.

A kartellről a Samsung – a piac legnagyobb gyártója – informálta az EB-t, ezért az ún. engedékenységi program keretében felmentést kapott a bírság megfizetése alól. Az engedékenység lényege az, hogy ha egy kartelltag felfedi a hatóságnak a kartellezés tényét és bizonyítékokat is szolgáltat a versenykorlátozó jogsértés bizonyításához, a hatóság részben vagy egészben elengedi a rá kiszabható bírságot. További három szereplő esetében Brüsszel a kartell feltárásában nyújtott segítséget a bírság eltérő mértékű (5–50 százalékos) mérséklésével jutalmazta.

A vállalatok a kartell idején havi rendszerességgel folytattak tárgyalásokat az összes tag részvételével, de ezeken felül kétoldalú megbeszéléseket is tartottak. A vizsgált időszakban összesen mintegy 60 alkalommal találkoztak, főként tajvani szállodákban, ezeket a megbeszéléseket – az LCD alapját és nevét is adó folyadékkristályra utalva – „kristálytanácskozásnak” nevezeték. A vizsgálat megállapította, hogy a felek tudatában voltak annak, hogy megsértik a versenyjogi szabályokat, és igyekeztek a megbeszéléseket titokban tartani.

Az EB szerint a kartell hatással volt az Európai Gazdasági Térségben élő fogyasztókra, a bírság megállapításánál az e piacon realizált forgalmat vették figyelembe. Ez alapján az LG Displayre 215, az AU Optronicsra 116,8, a Chimei InnoLuxra 300, a Chungwára 9, a HannStarra pedig 8,1 millió euró bírságot szabtak ki. A Samsung az engedékenységi politika értelmében nem kell fizetnie.

Az LCD-gyártók kartellezését korábban már az Egyesült Államok és Japán versenyhatósága is vizsgálta, és szintén jelentős összegű bírság kiszabásával büntette.

Azóta történt

Előzmények