Ingyen nézhetők a neten az európai filmritkaságok

Hirdetés

Nemrég elindult az az online filmtár, amely a mozi hőskorában Európában forgatott alkotásokat teszi közkinccsé digitális formában. A Európa Filmkincsei (Europa Film Treasures, EFT) láthatóan még béta-állapotban van, több menüpont sincs még tartalommal feltöltve, de gyűjteményében már 20 nemzeti archívum 51 régisége most megtekinthető. Köztük egy magyar némafilm is, a Casablancát is rendező Kertész Mihály egy korai, a Tanácsköztársaság idején, 1919-ben forgatott propagandafilmje, a Jön az öcsém is. Ez volt a később Michael Curtiz néven ismertté vált alkotó utolsó Magyarországon készített műve.

Az oldalon minden film ingyenesen megtekinthető, igaz, csak a böngészőben, streaming videóként, letöltésre nincs mód. A magyar Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is hasonló feltételekkel működik, azzal a különbséggel, hogy itt a hozzáférés is korlátozott: otthonról nem, csak az ún. NAVA-pontokról – ezek jellemzően könyvtárak, múzeumok és iskolák – lehet megtekinteni a filmeket.

Az európai filmarchívumba az egyes nemzeti filmtárak küldenek filmeket, melyek közül egy szakértő zsűri válogatja ki több szempont alapján azokat, amelyek aztán felkerülnek az oldalra. A terv az, hogy a most még szűkös filmkínálatot hosszabb távon 500 mozira bővítik. Minden alkotás eredeti nyelven érhető el (már ahol van hang), választható angol, francia, német, olasz vagy spanyol felirattal.

A projekt ötletgazdája Serge Bromberg, a régi filmek restaurálásában utazó, párizsi központú Lobster Films alapítója, aki kijárta, hogy az első év félmillió eurós költségvetésének felét az EU MEDIA programja állja. „Nem a régi filmek felkutatása és restaurálása a nehéz manapság, hanem nézőket találni nekik. Összeszedtünk az elmúlt több mint 80 évben forgatott európai filmek legjobbjai közül jó néhányat, mégsem egyszerű rávenni az embereket, hogy ilyeneket nézzenek” – magyarázta még néhány hónapja a Reuters-nek, miért pakolják fel a digitalizált kópiákat az internetre. A némafilmeket a Lobster korhű zenei kísérettel dobja fel.

Azóta történt

Előzmények