Két magyar egyetemen is elérhető az EuroOffice

Kissé megkésve értesültünk róla, hogy május 15-től két magyar egyetem is biztosítja hallgatóinak és alkalmazottainak az EuroOffice programcsomagot, mivel egy nemrég kötött megállapodás nyomán összesen 34 ezer licencről írtak alá szerződést.

Az EuroOffice magyar fejlesztés, a MultiRáció Kft. terméke, és a csomagról a következőt írják honlapjukon:

Az EuroOffice az ingyenesen hozzáférhető, nyílt forráskódú LibreOffice-ra és az Apache OpenOffice-ra épülő termék, valamint a hozzá tartozó ingyenes és megvásárolható kiterjesztések gyűjtőneve. Kiterjesztései az Adaptív Felület kivételével működnek az Apache OpenOffice és a LibreOffice programokkal is. Az EuroOffice irodai programcsomag Windows és Linux operációs-rendszereken is futtatható.

A háttérben az a kormányzati törekvés áll, hogy az oktatásban az ODF-et támogassák, a szegedi egyetem weboldalán olvasható tájékoztató szerint:

A Tisztaszoftver Program keretében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a MultiRáció Kft. között létrejött megállapodás az SZTE számára az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: Az SZTE hallgatói, oktatói és dolgozói a magyar fejlesztésű, gyártói támogatással rendelkező EuroOffice irodai alkalmazás Standard Emelt Oktatás és Professzionális Oktatás változatának a használatára jogosultak, hogy azok a normatív informatikai képzésben a dokumentum szerkesztés oktatása során eszközként szolgáljanak. A termékfrissítésekre és támogatásra egy évig (2015. május 15-ével kezdődő 365 nap) jogosult a felhasználó. Maga a termék a szerződés lejárta után is a felhasználó rendelkezésére áll, csak a frissítésekre és a támogatásra nem jogosult.

Mint látható – egyelőre –, nincs szó kötelező bevezetésről, az EuroOffice csak ajánlatként szerepel.

Előzmények