EU: Garanciát a szoftverekre!

Hirdetés

Amennyiben az Európai Bizottság friss fogyasztóvédelmi tervezete törvényi szintre emelkedne, úgy a fizikai termékek mellett a számítógépes alkalmazásokra is érvényes lenne a kötelező garanciavállalás. Viviane Reding európai távközlési és Meglena Kuneva fogyasztóügyi EU-biztosok javaslata gyakorlatilag azt jelentené, hogy egyazon megítélés alá esne a sarki műszaki boltban vásárolt mikrohullámú sütő és a vírusirtó szoftver, már amennyiben probléma merülne fel a termékkel kapcsolatban. A program része annak a tervezetsorozatnak, amely az EU-s fogyasztóvédelmi szabályzásban felfedezett rések határozott és szigorú betömködésére irányul; a biztosok azért vették fel a fogyasztóvédelmi alapelvek kiterjesztését a licencszerződés keretében vásárolt termékekre, mert meglátásuk szerint ennek a szerződéstípusnak ugyanazokat az alapjogosultságokat kell biztosítania a vásárló számára, mint egy hétköznapi termék vásárlásakor.

„Ha azt akarjuk, hogy a fogyasztók vásároljanak a weben és kiaknázzák a digitális kommunikációban rejlő lehetőségeket, akkor biztosítanunk kell őket arról, hogy a jogaik szavatoltak. Ez azt jelenti, hogy ki kell kényszerítsük azokat a világosan értelmezett fogyasztói jogokat, melyek magas szintű alapelvekként már léteznek a fizikai valóban. Az interneten bármit megvásárolhatunk – a mi feladatatunk a bizalom felépítése” – mondta Reding a tervezetről.

A szoftvergyártók érdekvédelmi csoportosulásaként ismert BSA (Business Software Alliance) alapjaiban kritizálta a javaslatot. „A digitális tartalom nem kézzelfogható termék, nem eshet ugyanazon törvényi szabályozás alá, mint a kenyérpirító” – nyilatkozta a Zdnet portálnak Francisco Mingorance, a BSA kapcsolatokért felelős igazgatója. „A digitális tartalmak fejlesztői nem képesek magas szintű bizonyossággal előjelezni a termék felhasználási környezetét vagy működését” – tette hozzá. A szoftver működése ugyanis nagyban függ a futtatási környezettől, a kód frissítésétől, az alkalmazás lehetséges módosítási feltételeitől vagy éppenséggel attól, hogy a kódot megtámadják-e. Mingorance arról is beszélt, hogy a javaslat minden szoftverre egyaránt vonatkozna, vagyis egységesen érintené a bétákat és a nyílt forráskódú termékeket is.

Viviane Reding és Meglena Kuneva legutóbb a digitális tartalmak egységes internetes piacáért szólalt fel, mondván „a fogyasztók online jogainak az Európai Unióban nem szabad attól függeniük, hogy az adott céget vagy honlapot honnan működtetik. Nem engedhetjük többé, hogy online könyvvásárláskor vagy zeneletöltéskor az európai fogyasztók életét megnehezítsék az országhatárok.”

Azóta történt

Előzmények