Itt a vége: az EU parlamentje elutasította a kalózellenes megállapodást

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Európai Unió illetékes bizottságai sorban leszavazták a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) elfogadását, és miután a legnagyobb befolyással bíró, a kereskedelmi is elvetette jelenlegi formájában az egyezményt, gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy az Európai Parlament július 4-én hasonlóképp dönt.

Hirdetés

És így is történt: ma kora délután, 12:56-kor kiderült, hogy a képviselők 165 tartózkodás mellett 478:39 arányban elutasították az ACTA elfogadását. Habár az Európai Bíróság még vizsgálja a szöveget, és a megállapodást támogatók erre hivatkozva igyekeztek elérni a szavazás elhalasztását, e törekvésük nem járt sikerrel.

ACTA EP

Korábban többször is beszámoltunk róla, hogy az ACTA elleni tiltakozási hullám akkor indult meg, amikor 22 uniós tagállam – köztük hazánk is – aláírta az egyezményt. A következő fázisra, a tagállamok törvényhozása által történő befogadásra, a ratifikációra már nem is került sor, mivel a nagy felháborodás miatt még azok a tagállamok is kivárták az EP döntését, akik egyébként már megindították a ratifikációs folyamatot.

A mai szavazás egyértelműen azzal a következménnyel jár majd, hogy sehol sem fogják megszavazni az ACTA-t – de csak a jelenlegi szövegről van szó, ugyanis az ellenzők többsége is úgy véli, hogy szükség van egy, a szellemi tulajdont védő szerződésre, közös fellépésre, ám nem olyan, más szabadságjogokat potenciálisan veszélyeztető módon, ahogy a napirendről lekerült keretegyezmény szövege lehetővé tette volna. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa ki is jelentette a szavazás után, hogy: „A mai elutasítás nem változtat azon a tényen, hogy az Európai Bizottság keresi a válaszokat azokra a kérdésekre, melyek az európai nyilvánosságban az egyezmény kapcsán felmerültek.” A továbblépés előtt mindenképp megvárják az Európai Bíróság szakvéleményét, majd ezek után keresnek megoldást.

Azt még nem tudni, hogy az ACTA-t támogató nem európai országok (Ausztrália, az USA, Kanada, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr és Dél-Korea) hogyan reagálnak az döntésre.

Azóta történt

Előzmények