EU: a „Microsoft-kompatibilis” pályáztatás hibás döntés

Az Európai Bizottság (EB) a mai napon új útmutatót tett közzé, mellyel a hatóságoknak kíván segítséget nyújtani annak megelőzéséhez, hogy függő viszonyba kerüljenek egy adott információs és kommunikációs technológiai szállítótól. Az EB úgy ítéli meg, hogy a „technológiai bezáródás elleni” megközelítést alkalmazó ajánlásokat követve az európai közigazgatás évente több mint 1,1 milliárd eurót takaríthatna meg. A nyílt pályázati eljárások például több ajánlattevőt vonzhatnak, akik előnyösebb ajánlatokat tehetnek (a közlemény szerint a szerződés értéke általában 9%-kal csökken, ha az ajánlattevők száma a kétszeresére nő).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így kommentálta a lépést: „A nyílt szabványok növelik a versenyt, fokozzák az innovációt, és pénzt takarítanak meg. A mai napon közzétett útmutató segítséget nyújt a nemzeti hatóságoknak, hogy minden lehetőséget megragadhassanak az innováció és a hatékonyság érdekében.”

Hirdetés

Kiszabadulni a nagy cégek fogságából

Az indoklásban az EB nevében kifejtik, hogy az adófizetők pénztárcája szempontjából kedvezőbb, ha az informatikai rendszerek beszerzése során egy adott márkájú információs és kommunikációs technológia, eszköz, rendszer vagy termék helyett szabványokat írnak elő. Sok szervezet azonban nem rendelkezik a szükséges szakértelemmel, hogy el tudja dönteni, mely szabványok fontosak infokommunikációs igényei szempontjából, vagy attól tartanak, hogy a váltás túl magas azonnali költségekkel járna és adatvesztéshez vezetne. Ennek következtében, mondja a közlemény, a szervezetek egy adott rendszer vagy egy adott szállító foglyává válnak.

Emellett, mondja az indoklás, a szabványok szélesebb körű alkalmazása a közigazgatási rendszerek közötti adatcserét is megkönnyíti, így az állampolgároknak csak egyszer kell megadniuk adataikat valamennyi közigazgatási hivatal számára; mindez pedig elősegíti a határokon átnyúló e-kormányzati szolgáltatásokat is, amelyekre a polgároknak és a vállalkozásoknak akkor van szükségük, ha az EU-ban utaznak/munkát vállalnak/tanulnak/üzletet kötnek.

Szabványok mellett döntsenek, ne vállalatok javára

A mai napon közzétett útmutató célja, hogy segítséget nyújtson az állami szervezetek azon tisztviselőinek, akik az információs és kommunikációs technológiai rendszerek és szolgáltatások beszerzéséért felelősek. Az útmutató összesíti azokat a fő elveket, amelyek biztosítják az IKT-rendszerek együttműködését, és lehetővé teszik, hogy a polgárok hatékony szolgáltatásokat vehessenek igénybe; a dokumentum így támogatja az országokat, régiókat és alkalmazási ágazatokat az átfogó IKT-stratégiák kidolgozásában. Emellett segítséget nyújt számukra a meglévő szabványok tisztességes és átlátható módon történő értékeléséhez, hogy a stratégiájukat legjobban támogató szabványokat tudják kiválasztani, és elkerülhessék a „bezáródást”.

Az útmutató szerint a hosszú távra való tervezés segítséget jelenthet abban, hogy a „technológiai bezáródás” kialakulására hajlamosító rendszereket szabványokon alapuló alternatívákkal váltsák fel; a rendszerek cseréjénél ez ellensúlyozhatja a magasabb kezdeti költségeket. Végül pedig az útmutató „használatra kész” gyakorlati iránymutatást is nyújt a közbeszerzési tisztviselőknek, akik így könnyebben foghatnak neki az új kezdeményezéssel járó feladatoknak.

A hatóságoknak az átállási folyamat során való támogatása érdekében az EB találkozókat fog szervezni a hatóságok, az információs és kommunikációs technológiákat szállító ágazatok, a szabványügyi szervezetek és a civil társadalom képviselőinek részvételével, ahol az állami szervezetek tanulhatnak egymástól, megoszthatják egymással a kialakuló bevált gyakorlatokat, megvizsgálhatják a közös problémákat, és közös megoldásokra tehetnek javaslatot.

Azóta történt

Előzmények