Súlyos büntetéseket szabott ki az EU a monitorgyártókra

Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) egy régóta húzódó versenyügyi eljárást zárt le ma, amikor kihirdették, hogy összesen hét monitorgyártó céget pénzbírsággal sújtanak, miután bebizonyosodott, hogy kartelleztek, vagyis versenykorlátozó módon megállapodtak termékeik árában.

A határozat szerint a gyártók közel egy évtizeden át, 1996 és 2006 között egyeztettek a hagyományos tévéképernyők, illetve a számítógépes monitorok árairól, így két kartellt is létrehoztak. Ezért az EB a Philipsre 313,4 millió, az LG Electronicsra 295,6 millió eurós büntetést szabott ki. A többi érintett cég esetében: a Panasonicot 157,5 millió, a Samsung SDI-t 150,8 millió, a Toshibát 28 millió, a francia Technicolort pedig 38,6 millió eurós büntetés megfizetésére kötelezték. A szintén kartellező tajvani Chunghwa Picture Tubes elkerülte a büntetést, mivel ők adták át a kartellekről szóló, bizonyító erejű információkat a hatóságoknak.

Joaquín Almunia, az unió versenyügyi biztosa a határozat kihirdetésekor elmondta, hogy különös szigorúsággal jártak el, mivel az ilyen versenyellenes magatartás a legveszélyesebbek közé tartozik, majd azt külön kiemelte, hogy a fogyasztók különösen rosszul jártak a gyártói egyeztetések miatt, hiszen a katódsugárcsöves televíziók esetében a készülék árának 50-70 százalékát a képcső adta.

Azóta történt

Előzmények