Közös kiberhadgyakorlat zajlik ma az uniós országokban

A Budapesten ma kezdődött Kibertér Konferencia ünnepélyes megnyitójával egy időben kezdődött az az uniós kiberbiztonsági gyakorlat, mely szorosan kapcsolódik az idén első ízben megszervezett EU-s kiberbiztonsági hónaphoz is. A 2010 után második alkalommal megrendezett gyakorlatot az EU hálózatbiztonságért felelős szervezete, az ENISA (European Network and Information Security Agency) menedzseli.

Az egynapos tesztelés során a résztvevők – pénzintézetek, távközlési cégek, internetszolgáltatók, illetve kormányzati szervek – egy szimulált, több mint 1200 egyedi incidenst tartalmazó túlterheléses támadás (DDoS) ellen védekeznek. A gyakorlat célja, hogy egyrészt teszteljék az adott intézmények védelmi rendszereit, illetve megvizsgálják, hogy milyen minőségű az együttműködés egy ilyen vészhelyzetben a résztvevők között. A teszt során természetesen nem élesben támadják a rendszereket, hanem a célpontok is szimuláltak.

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes a következőképp kommentálta a Cyber Europe 2012 nevet viselő eseményt: „Ez az első alkalom, hogy bankok és internetszolgáltatók is részt vesznek az uniós kiberhadgyakorlaton. Erre az együttműködésre a mind nagyobb számú, egyre kifinomultabb kibertámadások miatt feltétlenül szükség van. A mai gyakorlat arról szól, hogy európai szintű közös munkával működőképesen tudjuk tartani az internetet és más alapvető infrastruktúrákat egy támadás esetén.”

Azóta történt

Előzmények