Veszélyben vannak az Erste-bankkártyák tulajdonosai

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságának tájékoztatása szerint feltehetőleg egy szervezett bűnözői csoport tagjai VII. és a VIII. kerületi Erste bankautomatákból adatokat másoltak ki „egyéb technikai segítséggel” – tudósított a bűncselekményről a Pénzcentrum.hu. A megszerzett bankkártyaadatokat felhasználva Chilében ismeretlen tettes folyamatosan tranzakciókat hajt végre. Az eddigi károsultak sms-ben értesültek a számlájukról leemelt összegről.

Hirdetés

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek bankkártyájukra, annak használatára, adataira, és érdeklődjenek bankjuknál a további teendők miatt – áll a közleményben. A rendőrség felhívását kifejezetten az Erste bankkártyáinak tulajdonosaihoz címezte. A Pénzcentrum.hu érdeklődésére az Erste Bank megerősítette, hogy történt visszaélés józsefvárosi ATM-en, a vizsgálat még folyik.

Menő a klónozás

A mostani visszaélés kísértetiesen emlékeztet egy áprilisi esetre, amikor magyar pénzintézetek – a Citibank és az Erste – ügyfelei azt tapasztalták, hogy néhány óra különbséggel nagyobb összegeket (esetenként több százezer forintot) vettek le bankszámlájukról, egymástól több tízezer kilométer távolságban (például Budapesten és Chicagóban). Volt olyan ügyfél, akit az éjszaka közepén a bankja riasztott – le is tiltotta a kártyáját, de már későn.

A Pénzcentrum.hu szerint a bűnelkövetés módja az áprilisi és a májusi esetben is arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig külföldön használták fel.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank-szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

Az Erste Bank azt javasolja, készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

Azóta történt

Előzmények