Erős árbevétel, sovány profit a Synergonnál

A Synergon Csoport árbevétele az első félévben megközelítette a 10 milliárd forintot (9,98 milliárd), ami 18 százalékos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest. Az elsősorban az anyavállalathoz köthető bővülés mögött nagyrészt a távközlési és az államigazgatási szektor megrendelései állnak. Az adózott eredmény 23,7 millió forint lett, szemben a 2005 első félévében kimutatott – egy 372 millió forintos egyszeri tétel levonásával számolt – 59,1 millió forintos veszteséggel.

A leányvállalatok közül a Fibex az első félévben a bázishoz képest már 8 százalékkal nagyobb árbevételt produkált. Ezzel együtt a költségek – részben a létszámbővítés miatt – is megugrottak, ennek ellenére a Fibex adózott eredménye már csupán kevéssel marad el a bázisidőszaki értéktől. A cseh Infinity árbevétele viszont – elsősorban a gazdaságtalan tevékenységek megszüntetése nyomán – 15 százalékkal maradt el a bázisidőszak értékétől. A társaság veszteségét üzemi szinten 62, adózott szinten pedig 70 százalékkal sikerült lefaragni. Az idei terv a nullszaldó elérése. A horvátországi Spannál hiába növekedett az árbevétel 25 százalékkal, a leányvállalat a növekvő verseny nyomán 100 millió forintot meghaladó veszteséggel zárta a félévet.

Radnóty Zoltán, a Synergon Csoport vezérigazgatója jelentős előrelépést vár az előreláthatólag októberben bevezetésre kerülő új működési modelltől, a mátrixirányítástól. Emellett a csoportszintű üzletági irányítás megerősítését tervezik, melynek köszönhetően várhatóan az anyavállalt mellett a leányvállalatok is stabilan nyereségessé válnak.

Azóta történt

Előzmények