Az Ericsson bemutatta 5G-s fejlesztésüket: 5 giga másodpercenként

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján – áll a vállalat mai közleményében.

Szükség lesz rá

Hirdetés

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és ötször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető – írja a közlemény.

A bemutatót az Ericsson laborjában tartották, a svédországi Kistában, és többek között az NTT DOCOMO és az SK Telecom felső vezetése is szemtanúja volt.

A Ericsson 2014-es Mobilitási Jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három-négyszeres növekedését jelzi 2019-re. Az előre láthatólag 2020-ra kereskedelmi forgalomba is bevezetett technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez

Johan Wibergh, a hálózatokkal foglalkozó üzleti egység vezetője kijelentette: „Az 5G a mobil hozzáférési és maghálózatokra egyaránt kihatással lesz, ezért az gyakorlatias és proaktív fejlődés biztosítása érdekében szorosan együttműködünk a vezető hálózatüzemeltetőkkel. A speciális rádiótechnológiák továbbfejlesztése az első kritikus lépés az 5G jövőjének megvalósításakor.”

Technológiai háttér

Az élő bemutató új rádióinterfész-megoldást és speciális MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) technológiát alkalmaz. Az Ericsson 5G hálózatfejlesztési tevékenységének körébe tartoznak a nagyobb sávszélességű, magasabb frekvenciájú és rövidebb átviteli időközű új antennatechnológiák. Az alapsávos egységekkel és rádióegységekkel kiépített rádióbázis-állomásokat kifejezetten 5G próbaüzemhez fejlesztették ki. A kiscellás alkalmazás heterogén hálózati környezetben, az új frekvenciasávok (beleértve a 15 GHz-est is), valamint a nagy sebességű, nagy kapacitású felhordási átvitel szintén kulcsfontosságú területek az Ericsson számára az 5G-nél.

A nagyobb sebességgel, kisebb látenciával és a nagy sűrűségű területeken jobb teljesítménnyel működő 5G a felhasználói élmény magasabb szintjét jelenti, miközben új eszköz-eszköz és gép-gép alkalmazásokat tesz lehetővé. Ezek kihatással lesznek a fogyasztókra (pl. a forgalombiztonság ellenőrzése és az ún. tactile internet) és az iparágra is (pl. érzékelők és kapillárishálózatok) – írja a közlemény.

Azóta történt

  • Amíg megjön az LTE

    A háromvivős HSDPA technológia világon először megvalósított élő bemutatóján 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet értek el, míg az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) 11,5 Mbit/s sebességre volt képes.

  • A JPEG2000 fejlesztéséért kapott Emmy-díjat az Ericsson

    A cég úgy értékeli, hogy nem is maga a technológia játszott ebben az elismerésben kulcsszerepet, hanem az az erőfeszítést, amely a terjesztésére irányult.

  • Milyen autót szeretnék? Okosat!

    A globális piacról származó származó adatok azt mutatják, hogy az okosjármű- (csatlakoztatott jármű – connected car) funkciók jelentősen befolyásolják majd a jövőbeli vásárlásokat.

  • Nyílt forrású böngészőt ad ki az Ericsson

    Az Ericsson Research közölte, hogy továbbra is elkötelezett a WebRTC szabvány iránt – webböngészőt és az alapjául szolgáló keretrendszert adnak ki ingyenesen, nyílt forráskóddal.

Előzmények

  • Japánban idén indulhat az 5G tesztje

    Az NTT DOCOMO több, telekommunikációs hálózati eszközöket gyártó vállalattal is együtt fog dolgozni azért, hogy a szigetországban 2020-ban elindulhasson 4G sebességének sokszorosát kínáló szolgáltatás.

  • Egy ígéretes fejlesztés: LTE 700 MHz-en

    A Telstra és az Ericsson egy kereskedelmi mobilhálózatban hajtotta végre a világ első adatátvitelét az APT700 spektrumon, melyen jövő év elején indul a szolgáltatás.