Canon gépekre portol kernelt a Magic Lantern

Öt éve írtunk róla a PROHARDVER!-en, hogy a Canon 5D Mark II barkácsfirmware révén új távlatok nyílnak meg a kísérletezőkedvű felhasználók előtt, és a nyílt forráskódnak hála a hozzáértők saját ízlésük szerint módosíthatják a Magic Lantern szoftverét.

A projekt elsősorban azért indult, hogy hiányzó funkciókat pótoljon, de ahogy a fenti videóból kiderül, mára ennél többről szól a történet. Amellett, hogy az 5D Mark II után a Mark III is támogatást kapott, már a 6D, a 7D, az 50 és 60D, az 500D, az 550D, a 600D, 650D, 700D, 1100D, illetve az EOS M is támogatottá vált. Jelenleg a 70D-re történő fejlesztés van folyamatban.

Az egyedi szoftvernek köszönhetően a hangbeállítások, a fókusz, az élőkép, a videófelvétel, az exponálás és egyéb képkészítési beállítások is új funkciókkal gazdagodnak. A részletes listát itt lehet elérni.

A második videón az látható, amint a 3.19-es Linux kernel bebootol, demonstrálva a DSLR gépekben megtalálható potenciált. Az ARM 946E-S processzor és a modellfüggő 256 vagy 512 MB RAM nem tűnik különösen erősnek, de a Magic Lantern új irányba viheti el a fejlesztést azzal, hogy nem a meglévő Canon szoftver feletti rétegben, hanem egy önálló rendszerrel öregbítik a mára komoly hírnevet elért megoldásukat. Nem lesz könnyű dolguk, bevallottan nem foglalkoztak még korábban kernel portolással. A következő lépés többek között a GUI felépítése lesz. Kíváncsian várjuk a folytatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények