Az ENSZ szerveréről loptak el jelszavakat a hacktivisták

Egy magát TeaMp0isoN néven emlegető, politikailag motivált hackercsoport hétfőn a Pastebin oldalán közölte, hogy behatoltak az ENSZ informatikai rendszerébe, és az ott megszerzett adatok közül több ezer e-mailcímet, illetve a hozzájuk tartozó azonosító/jelszó párost nyilvánosságra hoztak (megjegyzik, hogy több olyan fiókot is találtak, amelyikhez nem volt jelszó beállítva). A címek jó része az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Programme – UNDP) munkatársaihoz tartozik, de akad közöttük más szervezeteknél használt cím is (OECD, WHO, illetve a brit statisztikai hivatal).

A közlemény szerint a TeaMp0isoN erősen kritikus az ENSZ tevékenységét illetően, sőt konkrétan csalóknak nevezik őket, akik az emberek megkérdezése nélkül akarnak egy új világrendet bevezetni.

Az UNDP szóvivője közölte, hogy a hackerek minden valószínűség szerint egy olyan régi szerverbe jutottak be, mely már csak régi adatokat tartalmaz, az undp.org mögött álló, aktuális információkat tartalmazó számítógépek nem kompromittálódtak. Sausan Ghosheh megnyugtatott mindenkit, hogy a 2007 óta használt szerveren nincsenek aktív, ma is használatos azonosítási adatok, de azért a biztonság kedvéért leválasztották a gépet az internetről.

A Sophos biztonsági cég vezető tanácsadója, Graham Cluley blogjában elmondja, hogy a TeaMp0isoN már ismert csoport, korábban a BlackBerry weboldalát támadták meg, és Tony Blair volt brit miniszterelnökről hoztak nyilvánosságra magánjellegű információkat, majd nemrég bejelentették, hogy szimpatizálnak az Anonymous-mozgalom céljaival, és az úgynevezett Robin Hood-hadművelet keretében bankok és gazdasági szervezetek rendszereit fogják támadni. Többek között azt is kijelentették, hogy a kompromittált hitelkártyákról megszerzett pénzeket rászoruló egyéneknek és csoportoknak juttatják el.

Azóta történt

Előzmények