Eltűntek a bizonyítékok, megúszta a Synergon és a HP

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. június 29-én kartell gyanúja miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergon Informatikai Nyrt., a HP Magyarország Kft. és az Atigris Informatika Zrt. ellen. A vizsgálat célja annak tisztázása volt, hogy a vállalkozások a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik 2003. évi közbeszerzési eljárása kapcsán végeztek-e olyan egyeztetéseket, amelyek alkalmasak lennének a verseny korlátozására, a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megsértésére. A jogsértés gyanúját a GVH birtokában lévő, az eljárás alá vont vállalkozások közötti kommunikációra utaló iratok támasztották alá.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megkereste a honvédelmi tárcát – mint a közbeszerzési tender kiíróját – azért, hogy az információkat és adatokat nyújtson az eljáráshoz a tender lefolytatása során keletkezett írott dokumentumok alapján. A HM azonban nem tudott érdemi információkkal szolgálni a közbeszerzési eljárással kapcsolatban, mert az arra vonatkozó előírásokat megszegve a kapcsolódó iratanyagot megsemmisítette. A GVH ezért – mivel a rendelkezésre álló és a cégeknél talált anyagok alapján nem lehetett bizonyítani a jogsértést – megszüntette az eljárást.

Informatikai vállalatok nem először keveredtek kartellgyanúba Magyarországon. A legnagyobb visszhangot keltő botrány az ISH, az SAP Magyarország és az IBM nevéhez fűződik: a GVH vizsgálata szerint e három vállalat 2004-ben összejátszott több egyetem gazdasági rendszerek bevezetésére kiírt tendereinek elnyerése érdekében, amiért rekordösszegű, 130, illetve 690-690 millió forintos bírságot szabtak ki rájuk. De a Versenyhivatal tavaly a Synergont is elmarasztalta három tender kapcsán is, ezekben az esetekben azonban a büntetés csupán néhány millió forintra rúgott.

Azóta történt

Előzmények