Eltűnt a Mt.Gox

A Mt.Gox az egyik meghatározó és legnagyobb szereplővé nőtte ki magát a Bitcoin-kereskedő szolgáltatások között, az utóbbi időben azonban több, technikai jellegű nehézség is nehezítette vagy akadályozta a működését. Néhány hete egy elég régóta ismert probléma miatt felfüggesztették az oldalon tárolt bitcoinok kifizetését, de maga a kereskedés nem állt le. Többen már akkor is kongatták a vészharangot, ez a hiba ugyanis 2011 óta ismert volt a fejlesztők előtt, még saját wiki oldala is van. Blummer Tamás, a hazai Bits of Proof alapítója szerint az úgynevezett transaction malleability kezelhető, a hálózat szintjén nem jelent alapvető problémát, és “Aki 2014-ben tőzsdeként azzal védekezik, hogy emiatt nem tud fizetni, csak egy ilyen rendszer üzemeltetéséhez szükséges szakértelem hiányát bizonyítja.”.

Hirdetés

Több hozzáértő is úgy vélte, hogy a Mt.Gox ezzel a lépéssel egy hosszabb idő alatt kialakult fizetésképtelenséget próbál leplezni és arra valamilyen megoldást találni, erre utal egy nemrég kiszivárgott dokumentum is, mely egy lehetséges krízishelyzet kezelését vázolja fel. Bár ennek hitelességét hivatalos forrás még nem igazolta, tartalma legalábbis ad némi alapot a gyanakvásra, és megmagyarázná a szolgáltatás leállítását is. A dátum nélküli kríziskezelési vázlat szerint a Mt.Gox évek alatt 744 408 bitcoint (jelenlegi 510 dollár körüli árfolyamon mintegy 380 millió dollár) vesztett a fentebb említett transaction malleability nem megfelelő kezelése miatt, és “Az igazság az, hogy Mt.Gox bármikor csődbe mehet.”. A dokumentum 1 hónapos ideiglenes leállást javasol, ami alatt a hiányt 50 százalékra kéne redukálni, újra kéne márkázni a szolgáltatást, új vezérigazgatót kellene megnevezni, és Japánból egy másik országba kéne költöztetni a céget. “A transaction malleability-től és a szabályozási gondoktól eltekintve, az Mt.Gox legfőbb gondja az ipari mértékű rablás és a hibás könyvelés. Maga a váltási tevékenység megfelelően üzemeltetve viszont rendkívül jövedelmező.”

Mark Karpeles
Mark Karpeles

A Mt.Gox tegnap este óta elérhetetlen, Twitter-csatornájuk teljes tartalmát törölték, a cég eddig nem adott ki hivatalos tájékoztatást a leállítással kapcsolatban, és az újságírók kérdéseire sem reagált. A Coinbase, a BTC China, a Kraken, a Circle, a Bitstamp.net és a Blockchain.info viszont tegnap közös közleményben jelezte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a bizalom helyreállításáért, és a rendszer biztonságának további fejlesztéséért. A közlemény eredeti szövegezése arra utalt, hogy a a Mt.Gox korábban már jelezte feléjük likviditási problémáit, ezt a részt azonban nem sokkal később törölték. Kiszivárgott információk szerint a Mt.Gox “privátban” tényleg közölte néhányukkal, hogy várhatóan csődvédelmet fog kérni.

Mark Karpeles, a Mt.Gox vezérigazgatója vasárnap mondott le a Bitcoin Alapítvány igazgatótanácsi pozíciójáról, de az üggyel kapcsolatban még nem nyilatkozott, és egyelőre kerüli a kapcsolatot a médiával. A legfőbb kérdés jelenleg az, hogy az oldal hajlandó lesz-e feloldani a tárcákat érintő korlátozást, és a tulajdonosok vajon hozzájutnak-e bitcoinjaikhoz.

Azóta történt

  • Csődvédelmet kért a Mt.Gox

    Mark Karpeles vezérigazgató egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, lehet, hogy az összes, náluk tárolt bitcoint elvesztették.

  • Újabb Bitcoin-kereskedő dőlt be

    A mostani áldozat a kanadai Flexcoin, a három éve működő cég állítása szerint egy hacker hibát talált a rendszerükben, és ellopott 896 bitcoint.

  • Mától a cseheknél is van bitcoin ATM

    Mától elég Prágáig menni, ha valaki ATM-en keresztül szeretne bitcoint vásárolni készpénzért, esetleg kriptopénzért szeretne egy géptől papírpénzt kapni.

  • Mt.Gox: megtekinthető, mennyi pénzünk nincs

    A felhasználók megnézhetik bitcoin egyenlegüket, felidézhetik a régi szép időket, de tárcájukhoz hozzáférni nem tudnak

Előzmények