Elpárolgott a Seagate nyeresége

A világ legnagyobb merevlemezgyártó vállalatának nettó eredménye 98 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, amiért elsősorban a rivális Maxtor felvásárlásával kapcsolatos költségek tehetők felelőssé – írja a Reuters. Az árbevétel az elemzői prognózisokkal összhangban 2,53 milliárd dollár volt (egy évvel korábban 2,18 milliárd), a profit azonban a bázis 280 millió dollárjáról szerény 7 millió dollárra apadt. A nyereséget a Maxtor-integráció 218 millió dollárnyi egyszeri költséggel kurtította meg, miközben az új szerzemény mindössze 279 millió dollárral járult hozzá a forgalomhoz. Charles Pope pénzügyi vezérigazgató jelezte is a jelentés közzétételekor, hogy az éves összehasonlítás ezúttal nem egyszerű feladat. „A lényeg az, hogy a Seagate önálló üzemi eredménye megfelelt a célkitűzésnek.”

Amint arról hírt adtunk, a vállalat májusban 1,9 milliárd dollárért kebelezte be a Maxtort. Később bejelentette, hogy megválik a felvásárolt cég alkalmazottainak felétől, ami nagyjából 6000 fős leépítést jelent. Az elbocsátások – melyekre az év végéig sor kerül – elsősorban a Maxtor európai és egyesült államokbeli dolgozóit érintik, míg az ázsiai gyárakban foglalkoztatottak java részét megtartják. A Seagate most már azt várja, hogy az év végére befejezi a integrációt, és úgy kalkulál, hogy annak köszönhetően a következő üzleti év végére 10–20 százalékkal nő majd a részvényenkénti profit.

A cég első embere, William Watkins elmondta, hogy a negyedév során tovább esett az átlagár a merevlemezpiacon, és még legalább egy évig tart majd a rendkívül erős árverseny a gyártók között. „Többen megleptek minket a piaci részesedés növelése érdekében alkalmazott árstratégiájukkal” – mondta.

Előzmények