Először kaptak el moziban kamerázó nézőt hazánkban

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) nem csupán a rendőrség állományát, de a mozik személyzetét is oktatja a szerzői jogok megsértése elleni küzdelemre. Egy ilyen mozis tréning eredménye, hogy a győri Cinema City moziban filmkalózt fogott az egyik jegyszedő: az Átok című film március 28-i előadásán egy férfi a filmet digitális kamerával rögzítette. Miután a jegyszedő ezt észrevette, rögtön kihívta a rendőrséget, akik a férfit tetten érték – közölte az ASVA.

A hatóság a kézikamerás néző ellen büntetőeljárást indított. Azt még vizsgálják, hogy az illegális felvétel a filmforgalmazóknak mekkora anyagi kárt okozhatott. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

Az ASVA azért tartja fontosnak a mozik személyzetének tájékoztatását, mert a kalózmásolatok jelentős része moziban kézikamerával felvett, rossz minőségű kópián alapul. Az emberek – állítják – nincsenek tisztában azzal, hogy a filmek kézikamerával történő másolása bűncselekmény.

Azóta történt

Előzmények